Nowe Przepisy

piątek, 11 marca 2016

Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej

Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na tradycyjną babkę drożdżową, babka jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i idealnie nadaje się by ją upiec na zbliżające się Święta Wielkanocne. Jeżeli jeszcze ktoś nie piekł takiej babki to polecam upiec z tego przepisu:).

Będziemy potrzebować:

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
120 g cukru kryształ
200 ml letniego mleka
80 g masła roztopionego i przestudzonego
4 żółtka
100 g rodzynek
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

na polewę czekoladową :
45 g cukru pudru
60 g masła
2 łyżki kakao ciemnego
2 łyżki mleka


Link do filmu z przygotowania: Wielkanocna babka drożdżowa



Przygotowanie :
Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama.

Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka, 1 łyżkę mąki .
  2. Wszystko razem mieszam , miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Po 15 minutach:
  1. Do rozczynu dodaję : mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wszystko razem mieszam łyżką.
  2. Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło, ciasto wyrabiam łyżką w misce około 3 minut.
  3. Na koniec do wyrobionego ciasta dodaję rodzynki i całość jeszcze raz dokładnie mieszam.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem aby łatwiej było przełożyć ciasto do foremki dłoń nawilżam olejem i przekładam ciasto, górę ciasta wyrównuję dłonią.
  5. Foremkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę.


Pieczenie babki drożdżowej:
  1. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie dół, bez używania termoobiegu.
  2. Babkę piekłam około 45 minut .
  3. Jeżeli babka nie jest jeszcze upieczona a góra zbyt szybko brązowieje to możemy nakryć babkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia i nadal piec.
  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę (wykałaczkę , patyczek od szaszłyka) i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona .
  5. Przed wyjęciem babki z foremki odstawiam ją na 2 – 3 minuty do przestudzenia, następnie wybijam babkę z foremki.
Dekorowanie babki drożdżowej:
Wystudzoną babkę możemy udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję polewą czekoladową.

Polewę przygotowałam według tego przepisu z połowy porcji:
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa z kakao




Można również przygotować polewę według tego przepisu:
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa bez masła




  1. Tak przygotowaną i przestudzoną polewą dekoruję babkę ( można polać lub pomalować pędzelkiem) i odstawiam do zastygnięcia polewy.
Wielkanocna babka drożdżowa jest gotowa. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

  1. Pani Ewo przepisy są wspaniałe, a tę babkę upiekę na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję że babka wyjdzie piękna i będzie smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku

      Usuń
  2. Genialny przepis! Polewa niepotrzebna ! Jemy zaraz po wystudzeniu. Od Wielkanocy piekę przynajmniej raz w tygodniu ;) dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.