Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem na tradycyjną babkę drożdżową, babka jest prosta
w przygotowaniu, bardzo smaczna i idealnie nadaje się by ją upiec na zbliżające się Święta Wielkanocne. Jeżeli jeszcze ktoś nie
piekł takiej babki to polecam upiec z tego przepisu:).
Będziemy potrzebować:
użyłam
foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
400 g mąki
pszennej (typ 450, 500 lub 550)
120 g
cukru kryształ
200 ml
letniego mleka
80 g masła
roztopionego i przestudzonego
4 żółtka
100 g
rodzynek
30 g
drożdży świeżych
1 łyżeczka
otartej skórki z cytryny
2 łyżeczki
cukru waniliowego
szczypta soli
na polewę
czekoladową :
45 g cukru
pudru
60 g masła
2 łyżki
kakao ciemnego
2 łyżki mleka
Link do
filmu z przygotowania: Wielkanocna babka drożdżowa
Przygotowanie :
Ciasto można przygotować robotem
lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka
sama.
Najpierw przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka, 1 łyżkę mąki .
- Wszystko razem mieszam , miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Po 15 minutach:
- Do rozczynu dodaję : mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wszystko razem mieszam łyżką.
- Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło, ciasto wyrabiam łyżką w misce około 3 minut.
- Na koniec do wyrobionego ciasta dodaję rodzynki i całość jeszcze raz dokładnie mieszam.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem aby łatwiej było przełożyć ciasto do foremki dłoń nawilżam olejem i przekładam ciasto, górę ciasta wyrównuję dłonią.
- Foremkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do
około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę.
- Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie dół, bez używania termoobiegu.
- Babkę piekłam około 45 minut .
- Jeżeli babka nie jest jeszcze upieczona a góra zbyt szybko brązowieje to możemy nakryć babkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia i nadal piec.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę (wykałaczkę , patyczek od szaszłyka) i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona .
- Przed wyjęciem babki z foremki odstawiam ją na 2 – 3 minuty do przestudzenia, następnie wybijam babkę z foremki.
Dekorowanie babki drożdżowej:
Wystudzoną babkę możemy udekorować
cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję polewą
czekoladową.
Polewę przygotowałam według tego przepisu z połowy porcji:
Można również przygotować polewę
według tego przepisu:
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa bez masła
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa bez masła
- Tak przygotowaną i przestudzoną polewą dekoruję babkę ( można polać lub pomalować pędzelkiem) i odstawiam do zastygnięcia polewy.
Wielkanocna babka drożdżowa jest
gotowa. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pani Ewo przepisy są wspaniałe, a tę babkę upiekę na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję że babka wyjdzie piękna i będzie smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku
Genialny przepis! Polewa niepotrzebna ! Jemy zaraz po wystudzeniu. Od Wielkanocy piekę przynajmniej raz w tygodniu ;) dziękuję za super przepis :)
OdpowiedzUsuń