Nowe Przepisy

wtorek, 15 marca 2016

Jajka Faszerowane w Skorupkach z Pieczarkami

Jajka Faszerowane w Skorupkach z Pieczarkami
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne jajka faszerowane z pieczarkami, które można przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne, jeżeli ktoś jeszcze takich faszerowanych jajek nie robił to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

6 jajek ugotowanych na twardo
50 g pieczarek
3 łyżki usiekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
do smaku:
sól, pieprz

olej lub masło do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Jajka faszerowane z pieczarkami



Przygotowanie:
  1. Ugotowane na twardo i wystudzone jajka przekrawam wzdłuż na pół nożem (jajek nie obieram ze skorupki).
  2. Z przekrojonych jajek wybieram delikatnie żółtka i białka, skorupek nie wyrzucam nałożę do nich gotowy farsz.
  3. Białka i żółtka drobno siekam.
  4. Umyte pieczarki drobniutko kroję.
  5. Umyty szczypiorek drobno siekam.
Przygotowanie farszu:
  1. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażę pieczarki przez około 5 minut.
  2. Teraz do miski przekładam posiekane jajka, szczypiorek, pieczarki doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.



Końcowe przygotowanie faszerowanych jajek:
  1. Tak przygotowany farsz nakładam do skorupek delikatnie ugniatając, farsz nakładam tak żeby była lekka góreczka.
  2. Po nałożeniu farszu górę oprószam bułką tartą (delikatnie przyciskając żeby bułka nie spadła) lub kładę jajko stroną z farszem na bułce tartej i delikatnie przyciskam żeby bułka tarta nie spadła.
  3. Teraz na patelni rozgrzewam tłuszcz i kładę jajka farszem do dołu i smażę około 5 minut tak żeby bułka tarta ładnie się zrumieniła.
  4. Po usmażeniu jajka układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z tłuszczu – jajka są gotowe.
Jajka faszerowane z pieczarkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa





12 komentarzy :

  1. Witam. Myślę, żę spokojnie można przygotować te jajka nawet dwa dni wcześniej, bo w Wielkanoc tylko podsmażać. Co Pani na to? Zastanawiam się tylko, czy ciepło przejdzie do środka - bo trzymałabym je w lodówce :

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się wydaje że dzień lub dwa dni wcześniej można je przygotować. Z odgrzaniem nie powinno być problemu, zawsze można patelnię nakryć pokrywką wtedy szybciej będą ciepłe. Dodam od siebie że te jajka bardzo lubię gdy są wystudzone a nie gorące:)(ale to kwestia gustu).
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. A jeszcze mam pytanie. Ja Pani się udaje tak ładnie je poprzecinać, by się nie kruszyły skorupki? Na pewno nóż to podstawa-musi być ostry, ale zwykły czy z ząbkami bo Pani tak długo "nacina" i nie wiem czy to o to właśnie chodzi by jajko się samo "poddało" czy co :)

      Usuń
    3. Na pewno musi być ostry :) używam noża zwykłego bez ząbków, cienkiego (niektóre noże mają grubsze ostrza). Nie naciskam na jajko zbyt mocno tylko z wyczuciem aby nie pękło, Gdy zrobi się rysa na jajku to już jest z górki ale nadal nie naciskam zbyt mocno i tak kroję do samego końca. Najważniejsze żeby zrobiła się rysa tak jakbyśmy piłowali drewno.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Nigdy takich jajeczek nie robiłam :) muszę wypróbować :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo dobre jajeczka :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. witam wspaniały przepis ja tez zrobie ten przepis na święta pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    ja jeszcze trochę sera żółtego dodaje...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dodaję ale to kwestia gustu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Witam! Moje jajka robię podobnie ale do farszu dodaję surowe jajko (aby farsz lepiej się trzymał). Zamiast pieczarek i szczypiorku dodaję natkę pietruszki. Reszta przepisu taka sama. Cóż za aromat daje natka. Mniam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też dodaję serka żółtego i zamiast szczypiorku - pietruszkę 😊

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.