Witam serdecznie
Propozycja na pyszne jajka faszerowane
z pieczarkami, które można przygotować na zbliżające się Święta
Wielkanocne, jeżeli ktoś jeszcze takich faszerowanych jajek nie
robił to polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
6 jajek ugotowanych na twardo
50 g pieczarek
3 łyżki usiekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
do smaku:
sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Jajka faszerowane z pieczarkami
Przygotowanie:
- Ugotowane na twardo i wystudzone jajka przekrawam wzdłuż na pół nożem (jajek nie obieram ze skorupki).
- Z przekrojonych jajek wybieram delikatnie żółtka i białka, skorupek nie wyrzucam nałożę do nich gotowy farsz.
- Białka i żółtka drobno siekam.
- Umyte pieczarki drobniutko kroję.
- Umyty szczypiorek drobno siekam.
Przygotowanie farszu:
- Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażę pieczarki przez około 5 minut.
- Teraz do miski przekładam posiekane jajka, szczypiorek, pieczarki doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Końcowe przygotowanie faszerowanych jajek:
- Tak przygotowany farsz nakładam do skorupek delikatnie ugniatając, farsz nakładam tak żeby była lekka góreczka.
- Po nałożeniu farszu górę oprószam bułką tartą (delikatnie przyciskając żeby bułka nie spadła) lub kładę jajko stroną z farszem na bułce tartej i delikatnie przyciskam żeby bułka tarta nie spadła.
- Teraz na patelni rozgrzewam tłuszcz i kładę jajka farszem do dołu i smażę około 5 minut tak żeby bułka tarta ładnie się zrumieniła.
- Po usmażeniu jajka układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z tłuszczu – jajka są gotowe.
Jajka faszerowane z pieczarkami są
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Witam. Myślę, żę spokojnie można przygotować te jajka nawet dwa dni wcześniej, bo w Wielkanoc tylko podsmażać. Co Pani na to? Zastanawiam się tylko, czy ciepło przejdzie do środka - bo trzymałabym je w lodówce :
OdpowiedzUsuńTeż mi się wydaje że dzień lub dwa dni wcześniej można je przygotować. Z odgrzaniem nie powinno być problemu, zawsze można patelnię nakryć pokrywką wtedy szybciej będą ciepłe. Dodam od siebie że te jajka bardzo lubię gdy są wystudzone a nie gorące:)(ale to kwestia gustu).
UsuńPozdrawiam serdecznie
A jeszcze mam pytanie. Ja Pani się udaje tak ładnie je poprzecinać, by się nie kruszyły skorupki? Na pewno nóż to podstawa-musi być ostry, ale zwykły czy z ząbkami bo Pani tak długo "nacina" i nie wiem czy to o to właśnie chodzi by jajko się samo "poddało" czy co :)
UsuńNa pewno musi być ostry :) używam noża zwykłego bez ząbków, cienkiego (niektóre noże mają grubsze ostrza). Nie naciskam na jajko zbyt mocno tylko z wyczuciem aby nie pękło, Gdy zrobi się rysa na jajku to już jest z górki ale nadal nie naciskam zbyt mocno i tak kroję do samego końca. Najważniejsze żeby zrobiła się rysa tak jakbyśmy piłowali drewno.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Nigdy takich jajeczek nie robiłam :) muszę wypróbować :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo dobre jajeczka :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
witam wspaniały przepis ja tez zrobie ten przepis na święta pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńja jeszcze trochę sera żółtego dodaje...
Pozdrawiam
Ja nie dodaję ale to kwestia gustu
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam! Moje jajka robię podobnie ale do farszu dodaję surowe jajko (aby farsz lepiej się trzymał). Zamiast pieczarek i szczypiorku dodaję natkę pietruszki. Reszta przepisu taka sama. Cóż za aromat daje natka. Mniam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też dodaję serka żółtego i zamiast szczypiorku - pietruszkę 😊
OdpowiedzUsuń