Nowe Przepisy

środa, 24 lutego 2016

Żeberka w Marynacie z Miodem – Pieczone w Piekarniku

Witam serdecznie
Kolejne mało dietetyczne danie tym razem żeberka w marynacie miodowej ale już nie długo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować :

około 1 kg żeberek wieprzowych

na marynatę:
3/4 szklanki ketchupu łagodnego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
80 ml oleju
1 średnia cebula
3-4 ząbki czosnku
przyprawy:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki rozmarynu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
sól do smaku



Link do filmu z przygotowania: Żeberka w marynacie z miodem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję marynatę:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  3. Do miseczki daję wszystkie składniki marynaty (cebulę i czosnek również) oraz przyprawy i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Przygotowanie żeberek i marynowanie:
  1. Umyte i osuszone żeberka dzielę na mniejsze kawałki i daję do naczynia w którym będę je piekła.
  2. Do żeberek dodaję marynatę i dokładnie mieszam tak aby żeberka były całe pokryte marynatą.
  3. Naczynie wstawiam do lodówki (lub odstawiam w chłodne miejsce) na około 4 godziny,w międzyczasie mieszam żeberka aby całe były pokryte marynatą.
Pieczenie żeberek:
  1. Naczynie z żeberkami nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywam i piekę jeszcze około 10-15 minut aby ładnie się zrumieniły.
  2. Podczas pieczenia po około 30 minutach przewracam żeberka na drugą stronę.
Żeberka w marynacie z miodem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 









9 komentarzy :

  1. Przepis super wszystko dobrze opisane. Żeberka wyszły pyszne, rodzinka zachwycona! Dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super wszystko dobrze opisane. Żeberka wyszły pyszne, rodzinka zachwycona! Dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że żeberka smakowały a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie całą rodzinkę ♥ ♥ ♥

      Usuń
  3. Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Początkowo myślałam, że będę mieć obiad na 2 dni ale mąż nie mógł się oprzeć :-) Wszystko zniknęło tego samego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że żeberka smakowały :0
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz męża ♥

      Usuń
  4. Ale pyszności są na tym ciekawym blogu,bardzo jasno wytłumaczone aż chce się gotować i piec.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne te żeberka, rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Będę dopiero robić ale w podobny sposób piekłam karkówki dodałam pieczarki pycha

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.