Nowe Przepisy

piątek, 19 lutego 2016

Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady

Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną babkę z kawałkami czekolady, babka jest naprawdę super, babka jest puszysta nie sucha i bardzo smaczna, nie jest też za słodka taka w sam raz (chociaż jeżeli ktoś nie chce dawać tyle cukru pudru to może zmniejszyć ilość). Robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem mi wychodzi także każdemu powinna się udać). Zostało mi tylko polecić wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

100 g kropelek czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki


Link do filmu z przygotowania: Pyszna babka z kawałkami czekolady



Przygotowanie :
Babkę z kawałkami czekolady możemy przygotować w makutrze , mikserem lub robotem , proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam . Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera.
  1. Jeżeli używamy czekolady w tabliczce to ją kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam łyżką lub palcem).
Przygotowanie ciasta na babkę :
  1. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę .
  2. Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
  3. Teraz do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  4. Następnie ubijam białka na sztywną pianę.
  5. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam.


Pieczenie babki :
  1. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
  2. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
  3. Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
  4. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
  5. Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem .
Babka z kawałkami czekolady jest gotowa . Życzę udanego wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa








8 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładna babeczka..mam pytanie śmietana jest kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam śmietany kwaśnej, życzę udanego wypieku i smacznego
      Pozdrawia serdecznie

      Usuń
  3. czy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można ale należy użyć jogurtu typu greckiego (jest gęstszy)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Dzień dobry, jak przechować babkę ? Upiekę w piątek i do niedzieli musi wytrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, w czym przechowywać babkę żeby była wilgotna? Upiekę w piątek i do niedzieli musi czekać na zjedzenie :) Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam jakiś specjalnych sposobów na przechowywanie babki, jedynie co robię to nakrywam szczelnie ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.