Witam serdecznie
Tym razem podzielę się
przepisem na lazanie ze szpinakiem i mięsem. Lazania jest prosta w
wykonaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis.
Makaron do lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w
sklepie.
Będziemy potrzebować:
lazanie zrobiłam w
naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm
na sos mięsny:
500 g mięsa mielonego
500 g szpinaku świeżego
lub mrożonego
500 g przecieru
pomidorowego – passata pomidorowa
1 średnią cebulę (około
80 g)
2 – 3 ząbki czosnku
olej do smażenia
przyprawy:
1 łyżeczka bazylii
suszonej lub kilka listków świeżej
sól, pieprz
na sos beszamel:
1 litr mleka
100 g masła
100 g mąki pszennej
duża szczypta gałki
muszkatołowej
szczypta soli
około 200 g sera żółtego
startego na tarce o średnich oczkach
Link do filmu z
przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem
Przygotowanie:
Makaron można zrobić
między innymi według tego przepisu (makaron robię przed
przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów):
Link do przepisu : Przygotowanie makaronu na lazanie
lub kupić gotowy w
sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu.
Najpierw przygotuję sos
mięsny:
- Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
- Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki.
- Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub w rondlu.
- Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 15 minut.
- Następnie dodaję szpinak, mieszam i duszę całość około 5 minut – szpinak po chwili duszenia zmniejszy swoją objętość.
- Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 3-4 minuty.
- Sos mięsny ze szpinakiem do lazanii jest gotowy.
Teraz przygotuję sos
beszamel:
- W garnku roztapiam masło.
- Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszając rózgą robię białą zasmażkę, mąki z masłem długo nie podgrzewam tylko do momentu gdy mąka z masłem się połączą – ważne aby zasmażka się nie zrumieniła (dokładnie pokazałam to na filmiku).
- Do gotowej zasmażki dodaję zimne mleko cały czas energicznie mieszając i całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając.
- Gdy sos zacznie „pyrkać” doprawiam gałką muszkatołową i solą, dokładnie mieszam i zakręcam gaz sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie lazanii:
- Na dno naczynia żaroodpornego nakładam kilka łyżek sosu beszamel i go rozsmarowuję.
- Na sos kładę pierwszy płat makaronu, na makron nakładam 1/3 sosu mięsnego i równo go rozsmarowuję.
- Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera.
- Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.
- Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.
- Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel.
- Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia.
Pieczenie lazanii:
- Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem i wstawiam jeszcze na chwilę naczynie do piekarnika aby ser się roztopił – lazania jest gotowa.
Lazania ze szpinakiem i
mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pani Ewo, świetny przepis - z pewnością go wypróbuję. Lasagne ze szpinakiem to (przynajmniej w moim odczuciu) jednak nowość, a te do kuchni warto czasem wprowadzić :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis na tą lazanie ponieważ według mnie jest smaczniejsza niż lazania z pieczarkami i mięsem którą robiłam kilka dni wcześniej (ale to kwestia gustu:).
UsuńPozdrawiam serdecznie