Witam serdecznie
Podzielę się
przepisem na pyszną babkę z kawałkami czekolady, babka jest
naprawdę super, babka jest puszysta nie sucha i bardzo smaczna, nie
jest też za słodka taka w sam raz (chociaż jeżeli ktoś nie chce
dawać tyle cukru pudru to może zmniejszyć ilość). Robiłam ją
wielokrotnie i za każdym razem mi wychodzi także każdemu powinna
się udać). Zostało mi tylko polecić wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
użyłam foremki z
kominkiem o średnicy 22 cm
200 g mąki pszennej
(typ 450,500 lub 550)
100 g mąki
ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub
18%
4 jajka rozdzielone
żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżeczka cukru
waniliowego
100 g kropelek
czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
Link do filmu z
przygotowania: Pyszna babka z kawałkami czekolady
Przygotowanie :
Babkę z kawałkami czekolady możemy przygotować
w makutrze , mikserem lub robotem , proces przygotowania w każdym
przypadku jest taki sam . Ja użyłam do przygotowania ciasta na
babkę miksera.
- Jeżeli używamy czekolady w tabliczce to ją kroimy na mniejsze kawałki.
- Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam łyżką lub palcem).
Przygotowanie ciasta na babkę :
- Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę .
- Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
- Teraz do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Następnie ubijam białka na sztywną pianę.
- Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
- Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
- Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
- Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
- Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można
ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja
udekorowałam cukrem pudrem .
Babka z kawałkami czekolady jest gotowa . Życzę
udanego wypieków i smacznego.
Wygląda bardzo okazale :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładna babeczka..mam pytanie śmietana jest kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńUżyłam śmietany kwaśnej, życzę udanego wypieku i smacznego
UsuńPozdrawia serdecznie
czy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńTak można ale należy użyć jogurtu typu greckiego (jest gęstszy)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dzień dobry, jak przechować babkę ? Upiekę w piątek i do niedzieli musi wytrzymać :)
OdpowiedzUsuńWitam, w czym przechowywać babkę żeby była wilgotna? Upiekę w piątek i do niedzieli musi czekać na zjedzenie :) Aneta
OdpowiedzUsuńNie znam jakiś specjalnych sposobów na przechowywanie babki, jedynie co robię to nakrywam szczelnie ściereczką i odstawiam w chłodne miejsce.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥