Witam serdecznie
Podzielę się przepisem w jaki sposób
przygotowuję makaron na lazanię, zawsze można kupić gotowy w
sklepie ale jak ktoś ma czas i chęci to proponuję zrobić taki
makaron samej/samemu w domu. Wydaje mi się że taki domowy makaron
na lazanie jest smaczniejszy a i mamy większą satysfakcję z
przygotowania całego dania własnymi rączkami :).
Będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji przygotowałam
lazanie w naczyniu o wymiarach
33 cm x 22 cm (4 płaty makaronu)
500 g maki pszennej (użyłam
poznańskiej)
– 3 szklanki o
pojemności 250 ml
5 jajek (waga jednego jajka około 70 g)
2 łyżki oleju lub oliwy
szczypta soli
folia spożywcza lub woreczek
Link do filmu z przygotowania: Makaron na lazanie
oraz link do przepisu na przygotowanie lazanii z mięsem:
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/lazania-z-miesem-prosta-i-pyszna.html
Przygotowanie :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/lazania-z-miesem-prosta-i-pyszna.html
Przygotowanie :
- Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, jajka, olej, sól.
- Składniki łącze ze sobą mieszając je w misce łyżką.
- Gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam około 4 – 5 minut aż stanie się gładkie i lśniące.
- Następnie ciasto zawijam w folie spożywczą (można włożyć do woreczka) i odkładam na około 30 minut aby odpoczęło.
- Ciasto dzielę na 4 równe części.
- Ciasto możemy rozwałkować wałkiem lub za pomocą maszynki do makaronu.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i na wielkość naczynia w którym będę przygotowywała lazanie.
- Żeby łatwiej było mi je rozwałkować wałek smaruję od czasu do czasu mąką i delikatnie podsypuję blat mąką.
- Rozwałkowane ciasto układam na deseczce lub pozostawiam na blacie lekko podsypany mąką . Jeżeli mamy mało miejsca to możemy rozwałkowany płat ciasta nakryć ściereczką i położyć drugi płat ciasta na górę.
- Tak przygotowane ciasto odkładam aby lekko przeschło na czas przygotowania pozostałych składników na lazanie na około 1 godzinę.
Ciasto na lazanie jest gotowe, możemy
zacząć przygotowywać pozostałe składniki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Jak zwykle super! Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńDziękuje za słowa uznania.
UsuńPozdrawiam ciepło i serdecznie :)
super trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuńPolecam :). Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńJeszcze nie robiłam, ale czy w przepisie nie ma błędu z ilością wody. Wydaje się być jej za dużo.
OdpowiedzUsuńW składzie nie ma wody, jedynie olej.
UsuńCzy w przepisie jest prawidłowa ilość wody, wydaje mi się,że jest jej za dużo.
OdpowiedzUsuńW składzie nie ma wody, jedynie olej.
Usuń