Witam serdecznie
Propozycja na inne podanie
jajek sadzonych bo zapiekanych w bułce, przepis jest bardzo prosty a
tak podane jajka sadzone bardzo efektownie wyglądają i są smaczne.
Będziemy potrzebować:
jajka
duże okrągłe bułki
tyle samo sztuk co jajek
1 pomidor
kilka plastrów boczku
kilka listków świeżej
bazylii
masło o temperaturze
pokojowej
sól, pieprz
folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Najpierw smażę boczek na patelni tak żeby się zrumienił.
- Wystudzony boczek kroję na mniejsze kawałki.
- Umytego pomidora kroję w półplasterki razem ze skórką.
- Z bułek odcinam górę i wybieram palcami miąższ (dokładnie pokazałam to na filmiku).
Końcowe przygotowanie
jajek sadzonych:
- Bułki w środki delikatnie smaruję masłem ( użyłam do tego małej łyżeczki).
- Następnie do środka daję kilka kawałków boczku.
- Na boczek kładę plasterki pomidora.
- Listki bazylii rwę na mniejsze kawałki i kładę na pomidora.
- Na górę wybijam delikatnie jajko i górę doprawiam do smaku solą i pierzem.
- Tak przygotowane bułki owijam folią aluminiową od spodu i od boków i układam na blasze do pieczenia - góry bułek nie przykrywam folią.
- Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 20 minut tak aby białko się ścięło - piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Jajka sadzone w bułkach
są gotowe, przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo fajny pomysł na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Bardzo proszę :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Uwielbiam Pani strone. Przepisy są niesamowite. Fantastycznie wszystko pokazane i wyjaśnione. Dziękuję za to co Pani robi i proszę o więcej :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i cieszy mnie że znalazła Pani coś dla siebie na moim blogu.
UsuńPozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za ciepłe słowa :)
coś fantastycznego.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba, polecam wypróbować.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Takie zapiekanie czasami wykorzystuję z lekko czerstwymi bułkami. Zapiekam je z szynką i serem :) Ta wersja z jajkami też jest super, spróbuję zrobić tak następnym razem!
OdpowiedzUsuńTrochę inaczej podane jajko sadzone a jak pięknie wygląda na talerzu i od razu lepiej smakuje :) Będę musiała spróbować zrobić takie bułki jak Pani proponuje z serem i szynką.
UsuńPozdrawiam serdecznie