Witam serdecznie
Propozycja na smaczne leczo z dyni,
obecnie jest sezon dyniowy to polecam wypróbować przepis. Jeżeli
lubimy leczo z mięsem to możemy dodać dodatkowo do lecza dwie
laski dobrej kiełbasy cienkiej a danie będzie równie smaczne.
Będziemy potrzebować:
danie jest dość pikantne, jeżeli
chcemy aby było łagodniejsze
to dodajemy tylko jedną papryczkę
chili
500 g obranej dyni
400 g pomidorów
300 g fasolki szparagowej
1 puszka 400 g kukurydzy
350 ml wywaru warzywnego
1 duży strąk zielonej papryki
1 średnia cebula (około 120 g)
1 ząbek czosnku
1 - 2 papryczki chili
sól, pieprz
olej
do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Leczo z dyni
Przygotowanie:
Wywar przygotowałam z marchewki,
selera, pietruszki, cebuli, czosnku i kawałka pora. Wywar gotowałam
około 30 minut.
Najpierw przygotuję składniki na
leczo:
- Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki.
- Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę.
- Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
- Kukurydzę odsączam z zalewy na durszlaku.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
- Z fasolki szparagowej odcinam końcówki, dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki (około 3 centymetrowe).
- Papryczkę chili oczyszczam z nasion i drobniutko kroję.
Końcowe przygotowanie leczo z dyni:
- W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła.
- Następnie dodaję wywar warzywny, fasolkę szparagową, papryczkę chili, paprykę mieszam i dusze pod przykryciem około 15 minut.
- Na koniec dodaję dynię, kukurydzę, pomidory, doprawiam solą i pierzem całość dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 10 minut do miękkości dyni – danie jest gotowe (jeżeli robimy z kiełbasą to dodajemy również kiełbasę do lecza).
Leczo z dyni jest gotowe, można
podawać. Życzę smacznego.
smaczne, pożywne danie :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis, mi bardzo smakowało :)
UsuńPozdrawiam serdecznie