Witam serdecznie
Propozycja na proste i smaczne ciasto
kruche ze śliwkami.
Będziemy potrzebować:
ciasto możemy upiec w foremce
prostokątnej lub okrągłej.
Okrągła użyłam o średnicy 24 cm
Prostokątna o wymiarach 18 cm x 22 cm
na ciasto:
400 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
200 g masła lub margaryny (dobrze
schłodzone)
100 g cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
około 500 g śliwek (najlepiej
węgierek)
1 łyżka cukru kryształ
Link do filmu z przygotowania: Ciasto kruche ze śliwkami
Przygotowanie:
Składniki ciasta możemy połączyć
dłońmi lub posiekać nożem ewentualnie mikserem.
- Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i dobrze schłodzone masło.
- Składniki ciasta łączę ze sobą pocierając je delikatnie dłońmi.
- Gdy się połączą (powstaną grudki podobne do kruszonki) dodaję cukier puder, żółtka i zagniatam ciasto.
- Ciasto zagniatam tylko do momentu gdy składniki się połączą, gdy za długo będziemy wyrabiać ciasto kruche to powstaną zaciągi i po upieczeniu będzie twarde a nie kruche.
- Z wyrobionego ciasta odcinam około 1/5 ciasta i wkładam do woreczka (można zawinąć w folię spożywczą), pozostałe ciasto również wkładam do drugiego woreczka.
- Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika na około 30 minut, a większy do lodówki też na 30 minut.
- W tym czasie wydryluję umyte śliwki.
Po około 30 minutach, końcowe przygotowanie ciasta kruchego ze śliwkami:
- Blaszkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem lub olejem.
- Większy kawałek ciasta wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na wielkość dna foremki.
- Następnie nawijam na wałek i przenoszę do foremki, poprawiam i wyklejam dokładnie dno.
- Po wyklejeniu dna foremki ciastem nakłuwam je w kilku miejscach nożem.
- Następnie układam dość gęsto śliwki skórką do dołu.
- Ułożone śliwki posypuję cukrem kryształem.
- Teraz wyjmuję mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika i ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Startym ciastem posypuję śliwki.
Pieczenie ciasta kruchego ze śliwkami:
- Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 40 – 45 minut.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu.
- Po upieczeniu śliwki puszczą sok (zależy od odmiany) i góra może być wilgotna ale jak ciasto wystygnie to będzie dobre.
Ciasto kruche ze śliwkami jest gotowe,
można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Serdeczne dzięki, takie przedstawienie zagadnienia jest bardzo udane!
OdpowiedzUsuń