Nowe Przepisy

środa, 5 sierpnia 2015

Proste Ciasto Kruche ze Śliwkami

Witam serdecznie
Propozycja na proste i smaczne ciasto kruche ze śliwkami.

Będziemy potrzebować:

ciasto możemy upiec w foremce prostokątnej lub okrągłej.
Okrągła użyłam o średnicy 24 cm
Prostokątna o wymiarach 18 cm x 22 cm

na ciasto:
400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone)
100 g cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli

około 500 g śliwek (najlepiej węgierek)
1 łyżka cukru kryształ


Link do filmu z przygotowania: Ciasto kruche ze śliwkami


Przygotowanie:
Składniki ciasta możemy połączyć dłońmi lub posiekać nożem ewentualnie mikserem.
  1. Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i dobrze schłodzone masło.
  2. Składniki ciasta łączę ze sobą pocierając je delikatnie dłońmi.
  3. Gdy się połączą (powstaną grudki podobne do kruszonki) dodaję cukier puder, żółtka i zagniatam ciasto.
  4. Ciasto zagniatam tylko do momentu gdy składniki się połączą, gdy za długo będziemy wyrabiać ciasto kruche to powstaną zaciągi i po upieczeniu będzie twarde a nie kruche.
  5. Z wyrobionego ciasta odcinam około 1/5 ciasta i wkładam do woreczka (można zawinąć w folię spożywczą), pozostałe ciasto również wkładam do drugiego woreczka.
  6. Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika na około 30 minut, a większy do lodówki też na 30 minut.
  7. W tym czasie wydryluję umyte śliwki.



Po około 30 minutach, końcowe przygotowanie ciasta kruchego ze śliwkami:
  1. Blaszkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem lub olejem.
  2. Większy kawałek ciasta wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na wielkość dna foremki.
  3. Następnie nawijam na wałek i przenoszę do foremki, poprawiam i wyklejam dokładnie dno.
  4. Po wyklejeniu dna foremki ciastem nakłuwam je w kilku miejscach nożem.
  5. Następnie układam dość gęsto śliwki skórką do dołu.
  6. Ułożone śliwki posypuję cukrem kryształem.
  7. Teraz wyjmuję mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  8. Startym ciastem posypuję śliwki.
Pieczenie ciasta kruchego ze śliwkami:
  1. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 40 – 45 minut.
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu.
  3. Po upieczeniu śliwki puszczą sok (zależy od odmiany) i góra może być wilgotna ale jak ciasto wystygnie to będzie dobre.
Ciasto kruche ze śliwkami jest gotowe, można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa   





1 komentarz :

  1. Serdeczne dzięki, takie przedstawienie zagadnienia jest bardzo udane!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.