Nowe Przepisy

piątek, 7 sierpnia 2015

Gulasz z Cukinią i Pomidorami – Bardzo Smaczny

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny gulasz z cukinią i pomidorami, można go podawać z pieczywem lub ryżem. Polecam wypróbować przepis, według moich domowników jest bardzo smaczny, (nie mają wyjścia muszą chwalić:)) .

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra gulaszu

około 800 g mięsa wieprzowego lub wołowego
2 cukinie (około 550 g)
1 bakłażan
około 800 g pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule (około 150 g)
100 ml wody
2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
przyprawy:
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cukinią i pomidorami


Przygotowanie:
Najpierw pokroję wszystkie składniki na gulasz:
  1. Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę.
  2. Pomidory obieram ze skórki (pomidory sparzyłam wrzącą wodą, dzięki temu skórka łatwiej schodzi), przekrawam na pół, wycinam zgrubienia od łodyżek i kroję na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli.
  5. Umytą i oczyszczoną z nasion papryczkę chili kroję drobniutko i dodaję do cebuli.
  6. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę.
  7. Umytą cukinię i bakłażana kroję w kostkę.



Końcowe przygotowanie gulaszu:
  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam mięso przez około 5 minut tak żeby zbielało .
  2. Następnie mięso przekładam do garnka, dodaję 100 ml wody i duszę na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
  3. W międzyczasie gdy duszę mięso na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem i papryczką chili przez około 5 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę czerwoną i żółtą i smażę całość około 5 minut.
  4. Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z duszącym się mięsem i nadal duszę.
  5. Po 20 minutach duszenia mięsa do garnka dodaję pozostałe składniki gulaszu: cukinię, bakłażan, pomidory, przyprawy, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i duszę całość pod przykryciem na małym ogniu do miękkości składników ( w moim przypadku około 30 minut).
  6. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem- gulasz z cukinią jest gotowy.
Gulasz z cukinią i pomidorami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  








3 komentarze :

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania!
    Mam pytanie, czy bakłażan nie jest goryczkowaty, moje dzieci niezbyt za nim przepadają i liczę na to, że w gulaszu nie wyczują smaku bakłażana. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinny wyczuć :) , nie czuć goryczki bakłażana w gulaszu, bardziej czuć paprykę i przyprawy, ewentualnie można zastąpić bakłażana dodatkową cukinią
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. dziękuję za szybką odpowiedź :)
      zrobię z bakłażanem, mam nadzieję, że nie wyczują ;)

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.