Witam serdecznie
Propozycja na pyszny gulasz z cukinią
i pomidorami, można go podawać z pieczywem lub ryżem. Polecam
wypróbować przepis, według moich domowników jest bardzo smaczny,
(nie mają wyjścia muszą chwalić:)) .
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5
litra gulaszu
około 800 g mięsa wieprzowego lub
wołowego
2 cukinie (około 550 g)
1 bakłażan
około 800 g pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule (około 150 g)
100 ml wody
2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
przyprawy:
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cukinią i pomidorami
Przygotowanie:
Najpierw pokroję wszystkie składniki
na gulasz:
- Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę.
- Pomidory obieram ze skórki (pomidory sparzyłam wrzącą wodą, dzięki temu skórka łatwiej schodzi), przekrawam na pół, wycinam zgrubienia od łodyżek i kroję na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli.
- Umytą i oczyszczoną z nasion papryczkę chili kroję drobniutko i dodaję do cebuli.
- Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę.
- Umytą cukinię i bakłażana kroję w kostkę.
Końcowe przygotowanie gulaszu:
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam mięso przez około 5 minut tak żeby zbielało .
- Następnie mięso przekładam do garnka, dodaję 100 ml wody i duszę na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
- W międzyczasie gdy duszę mięso na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem i papryczką chili przez około 5 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę czerwoną i żółtą i smażę całość około 5 minut.
- Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z duszącym się mięsem i nadal duszę.
- Po 20 minutach duszenia mięsa do garnka dodaję pozostałe składniki gulaszu: cukinię, bakłażan, pomidory, przyprawy, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i duszę całość pod przykryciem na małym ogniu do miękkości składników ( w moim przypadku około 30 minut).
- Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem- gulasz z cukinią jest gotowy.
Gulasz z cukinią i pomidorami jest
gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania!
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy bakłażan nie jest goryczkowaty, moje dzieci niezbyt za nim przepadają i liczę na to, że w gulaszu nie wyczują smaku bakłażana. :)
Pozdrawiam.
Nie powinny wyczuć :) , nie czuć goryczki bakłażana w gulaszu, bardziej czuć paprykę i przyprawy, ewentualnie można zastąpić bakłażana dodatkową cukinią
UsuńPozdrawiam serdecznie
dziękuję za szybką odpowiedź :)
Usuńzrobię z bakłażanem, mam nadzieję, że nie wyczują ;)