Witam serdecznie
Propozycja na pyszne domowe korniszony,
przygotowanie takich korniszonów różni się trochę od przepisu na
ogórki konserwowe. Zalewa jest ostrzejsza i ogórki najpierw moczę
w solance. Polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
1 kg małych (jak najmniejszych)
twardych ogórków
na solankę:
1500 ml wody
150 g soli do przetworów
przyprawy do słoika:
3-4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 listek laurowy
szczypta suszonych nasion kopru
na zalewę:
500 ml wody
200 ml octu 10%
100 g cukru
użyłam 2 słoików 700 ml i 1 słoik
300 ml
Link do filmu z przygotowania: Ogórki korniszony
Przygotowanie:
Najpierw przygotowuję solankę i
namoczę ogórki:
- Do garnka wlewam wodę, dodaję sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
- Po zagotowaniu solankę odstawiam do wystudzenia.
- Gdy solankę mam już zimną to dokładnie umyte ogórki, nakłuwam w kilku miejscach wykałaczką i daję do miski.
- Tak przygotowane ogórki zalewam zimną solanką i obciążam talerzem aby ogórki były przykryte solanką. Miskę z ogórkami odstawiam na około 24 godziny.
Po około 24 godzinach końcowe
przygotowanie korniszonów:
- Ogórki odcedzam z solanki (ogórków nie płuczę) i układam we wcześniej wyparzone słoiki.
- Na dno słoika daję kilka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, jeden listek laurowy, i szczyptę nasion kopru.
- Ogórki układam jeden obok drugiego, dość ściśle (ważne aby ogórków nie rozgnieść podczas układania).
Ogórki mam już ułożone teraz
przygotuję zalewę:
- Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, mieszam i garnek stawiam na gazie.
- Gdy zalewa się zagotuję zakręcam gaz i gorącą zalewą zalewam ogórki w słoikach.
- Zalewy powinno być tyle aby ogórki były zakryte.
- Tak przygotowane słoiki będę pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 15 minut małe słoiczki , większe do 20 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Ogórki
korniszony są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych
przetworów i smacznego.
Prześlij komentarz