Nowe Przepisy

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Przepis na Ogórki Korniszony – Domowe Korniszony

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne domowe korniszony, przygotowanie takich korniszonów różni się trochę od przepisu na ogórki konserwowe. Zalewa jest ostrzejsza i ogórki najpierw moczę w solance. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

1 kg małych (jak najmniejszych) twardych ogórków

na solankę:
1500 ml wody
150 g soli do przetworów

przyprawy do słoika:
3-4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 listek laurowy
szczypta suszonych nasion kopru

na zalewę:
500 ml wody
200 ml octu 10%
100 g cukru

użyłam 2 słoików 700 ml i 1 słoik 300 ml


Link do filmu z przygotowania: Ogórki korniszony


Przygotowanie:

Najpierw przygotowuję solankę i namoczę ogórki:
  1. Do garnka wlewam wodę, dodaję sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
  2. Po zagotowaniu solankę odstawiam do wystudzenia.
  3. Gdy solankę mam już zimną to dokładnie umyte ogórki, nakłuwam w kilku miejscach wykałaczką i daję do miski.
  4. Tak przygotowane ogórki zalewam zimną solanką i obciążam talerzem aby ogórki były przykryte solanką. Miskę z ogórkami odstawiam na około 24 godziny.
Po około 24 godzinach końcowe przygotowanie korniszonów:
  1. Ogórki odcedzam z solanki (ogórków nie płuczę) i układam we wcześniej wyparzone słoiki.
  2. Na dno słoika daję kilka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, jeden listek laurowy, i szczyptę nasion kopru.
  3. Ogórki układam jeden obok drugiego, dość ściśle (ważne aby ogórków nie rozgnieść podczas układania).
Ogórki mam już ułożone teraz przygotuję zalewę:
  1. Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, mieszam i garnek stawiam na gazie.
  2. Gdy zalewa się zagotuję zakręcam gaz i gorącą zalewą zalewam ogórki w słoikach.
  3. Zalewy powinno być tyle aby ogórki były zakryte.
  4. Tak przygotowane słoiki będę pasteryzować.



Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 15 minut małe słoiczki , większe do 20 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  1. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Ogórki korniszony są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.