Witam
serdecznie
Propozycja
na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z
malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie
nadaje się do upieczenia gdy mamy mało czasu a chcemy podać coś
słodkiego do kawy lub herbaty.
Będziemy potrzebować:
250
g mąki pszennej
160
g cukru pudru
240
g masła lub margaryny o temperaturze pokojowe
5
jajek
1
łyżeczka cukru waniliowego
1
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki otartej skórki z cytryny
około
300 g malin
opcjonalnie
cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta
wymiary
foremki 24 cm x 20 cm
Link
do filmu z przygotowania: Ciasto z malinami
Przygotowanie:
Ciasto
możemy przygotować robotem, mikserem lub w makutrze (jeżeli
użyjemy makutry to białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę i
dodajemy na samym końcu do ciasta). Ja ciasto przygotuję mikserem.
- Do miski wsypuję cukier puder dodaję masło o temperaturze pokojowej i miksuję do uzyskania jednolitej puszystej masy.
- Następnie dodaję stopniowo po jednym całym jajku (żółtko razem z białkiem) cały czas miksując, gdy jajko wchłonie się w masę dodaję kolejne.
- Po jajkach do ciasta dodaję proszę do pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i mąkę i miksuję na jednolita gładką masę.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję.
- Na ciasto układam dość gęsto maliny.
Pieczenie ciasta z malinami:
- Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już upieczone, to możemy wbić w nie wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone.
- Ciasto po upieczeniu możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto
z malinami jest gotowe, możemy podawać. Życzę udanych wypieków i
smacznego.
Upiekłam ciastko jest fajne bo łatwe i naprawde można expresowo zrobić 😊 Wyszło bardzo dobre. Myślę sobie, że to fajna alternatywa do większości owoców. Polecam sprawdziłam 😊
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie czy do ciasta można użyć mrożonych malin, truskawek lub wiśni bez pestek ale również mrożonych lub brzoskwiń z puszki
OdpowiedzUsuńTak można użyć mrożonych owoców, co do brzoskwiń to nie jestem pewna. Odnośnie owoców to przed dodaniem do ciasta oprószyłabym je mąką ziemniaczaną.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥