Nowe Przepisy

piątek, 17 lipca 2015

Proste i Puszyste Ciasto z Malinami

Witam serdecznie
Propozycja na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do upieczenia gdy mamy mało czasu a chcemy podać coś słodkiego do kawy lub herbaty.

Będziemy potrzebować:

250 g mąki pszennej
160 g cukru pudru
240 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowe
5 jajek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

około 300 g malin

opcjonalnie cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta

wymiary foremki 24 cm x 20 cm



Link do filmu z przygotowania: Ciasto z malinami


Przygotowanie:
Ciasto możemy przygotować robotem, mikserem lub w makutrze (jeżeli użyjemy makutry to białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę i dodajemy na samym końcu do ciasta). Ja ciasto przygotuję mikserem.
  1. Do miski wsypuję cukier puder dodaję masło o temperaturze pokojowej i miksuję do uzyskania jednolitej puszystej masy.
  2. Następnie dodaję stopniowo po jednym całym jajku (żółtko razem z białkiem) cały czas miksując, gdy jajko wchłonie się w masę dodaję kolejne.
  3. Po jajkach do ciasta dodaję proszę do pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i mąkę i miksuję na jednolita gładką masę.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję.
  5. Na ciasto układam dość gęsto maliny.



Pieczenie ciasta z malinami:
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut.
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  3. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już upieczone, to możemy wbić w nie wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone.
  4. Ciasto po upieczeniu możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z malinami jest gotowe, możemy podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






3 komentarze :

  1. Upiekłam ciastko jest fajne bo łatwe i naprawde można expresowo zrobić 😊 Wyszło bardzo dobre. Myślę sobie, że to fajna alternatywa do większości owoców. Polecam sprawdziłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. witam serdecznie czy do ciasta można użyć mrożonych malin, truskawek lub wiśni bez pestek ale również mrożonych lub brzoskwiń z puszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można użyć mrożonych owoców, co do brzoskwiń to nie jestem pewna. Odnośnie owoców to przed dodaniem do ciasta oprószyłabym je mąką ziemniaczaną.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.