Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto truskawkowe
z kremem budyniowym. Do przygotowania ciasta możemy użyć również
innych owoców. Polecam wypróbować przepis, na pewno ciasto będzie
każdemu smakowało :).
Będziemy potrzebować:
na ciasto:
120 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
100 g cukru kryształ
4 żółtka
4 białka
4 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
5 żółtek
320 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej (około 40g)
3 łyżki maki ziemniaczanej (około
43g)
150 g masła
120 g cukru kryształ
2 łyżeczki cukru waniliowego
warstwa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
700 ml wrzątku
około 300 g truskawek
Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm
Link do filmu z przygotowania: Ciasto
truskawkowe z kremem budyniowym
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto, ciasto
przygotuję mikserem ale można przygotować ręcznie lub robotem :
- Do miski daję białka i ubijam na sztywną pianę.
- Cały czas miksując do ubitych białek dodaję cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka.
- Gdy składniki się połączą dodaję olej i mąkę i nadal miksuję do momentu aż ciasto stanie się gładkie.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem (w tortownicy smaruję tylko tłuszczem dno bez boków). Ciasto równo rozprowadzam w tortownicy.
Pieczenie ciasta :
- Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra-dół bez używania termoobiegu.
- Po upieczeniu, ciasta od razu nie wyjmuję z piekarnika tylko wyłączam ogrzewanie, uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam ciasto jeszcze około 5 minut w piekarniku.
- Następnie ciasto odstawiam do wystudzenia (ciasta nie wyjmuję z foremki).
Teraz przygotuję budyń na krem
budyniowy:
- Połowę mleka wlewam do rondelka, pozostałą część do miseczki.
- Do mleka w miseczce dodaję mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie mieszam, tak żeby nie było grudek.
- Następnie dodaję żółtka, cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszam.
- Garnek z pozostałym mlekiem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego mleka wlewam wymieszane składniki i mieszając rózgą zagotowuję.
- Przez chwilę gotuję żeby budyń zgęstniał – należy cały czas mieszać bo łatwo się przypala.
- Gotowy budyń przekładam do miseczki i nakrywam szczelnie folią spożywczą, dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na wierzchu budyniu.
- Budyń odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie kremu budyniowego:
- Do miski daję masło o temperaturze pokojowej i przez chwilę miksuję.
- Następnie do zmiksowanego masła dodaję po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksuję, gdy porcja budyniu połączy się z masłem dodaję kolejną łyżkę i nadal miksuję .
- Krem budyniowy jest gotowy.
Przygotowanie galaretki:
- Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu z tą różnicą że używam mniej wody.
- Na dwie galaretki używam tylko 700 ml wrzątku.
- Gotową galaretkę odstawiam do wystudzenia, gdy zacznie tężeć zaleję nią truskawki na cieście.
- Żeby galaretka szybciej nam wystygła możemy naczynie wstawić do zimnej wody.
Końcowe przygotowanie ciasta z
truskawkami:
- Na wystudzone ciasto (ciasta nie wyjęłam z foremki) nakładam krem i równo rozprowadzam, należy zwrócić uwagę aby krem przylegał do boków foremki, bo gdy wylejemy na górę galaretkę przesiąknie do ciasta.
- Dwie łyżki kremu zostawiam, obłożę nim w około ciasto po wyjęciu z foremki.
- Na krem układam umyte i oczyszczone z szypułek truskawki. Truskawki przed ułożeniem dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Truskawki delikatnie wciskam w krem.
- Następie na górę wylewam tężejącą galaretkę.
- Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki, gdy galaretka zastygnie możemy podawać.
Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym
jest gotowe, można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ewunia piękny wypiek, śliczne kolorki :)
OdpowiedzUsuńNawet mi się udało zrobić ładne zdjęcie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie