Nowe Przepisy

środa, 17 czerwca 2015

Ciasto Truskawkowe z Kremem Budyniowym


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto truskawkowe z kremem budyniowym. Do przygotowania ciasta możemy użyć również innych owoców. Polecam wypróbować przepis, na pewno ciasto będzie każdemu smakowało :).

Będziemy potrzebować:

na ciasto:
120 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
100 g cukru kryształ
4 żółtka
4 białka
4 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
5 żółtek
320 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej (około 40g)
3 łyżki maki ziemniaczanej (około 43g)
150 g masła
120 g cukru kryształ
2 łyżeczki cukru waniliowego

warstwa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
700 ml wrzątku
około 300 g truskawek

Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm

Link do filmu z przygotowania: Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto, ciasto przygotuję mikserem ale można przygotować ręcznie lub robotem :
  1. Do miski daję białka i ubijam na sztywną pianę.
  2. Cały czas miksując do ubitych białek dodaję cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka.
  3. Gdy składniki się połączą dodaję olej i mąkę i nadal miksuję do momentu aż ciasto stanie się gładkie.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem (w tortownicy smaruję tylko tłuszczem dno bez boków). Ciasto równo rozprowadzam w tortownicy.
Pieczenie ciasta :
  1. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra-dół bez używania termoobiegu.
  2. Po upieczeniu, ciasta od razu nie wyjmuję z piekarnika tylko wyłączam ogrzewanie, uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam ciasto jeszcze około 5 minut w piekarniku.
  3. Następnie ciasto odstawiam do wystudzenia (ciasta nie wyjmuję z foremki).
Teraz przygotuję budyń na krem budyniowy:
  1. Połowę mleka wlewam do rondelka, pozostałą część do miseczki.
  2. Do mleka w miseczce dodaję mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie mieszam, tak żeby nie było grudek.
  3. Następnie dodaję żółtka, cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszam.
  4. Garnek z pozostałym mlekiem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego mleka wlewam wymieszane składniki i mieszając rózgą zagotowuję.
  5. Przez chwilę gotuję żeby budyń zgęstniał – należy cały czas mieszać bo łatwo się przypala.
  6. Gotowy budyń przekładam do miseczki i nakrywam szczelnie folią spożywczą, dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na wierzchu budyniu.
  7. Budyń odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie kremu budyniowego:
  1. Do miski daję masło o temperaturze pokojowej i przez chwilę miksuję.
  2. Następnie do zmiksowanego masła dodaję po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksuję, gdy porcja budyniu połączy się z masłem dodaję kolejną łyżkę i nadal miksuję .
  3. Krem budyniowy jest gotowy.
Przygotowanie galaretki:
  1. Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu z tą różnicą że używam mniej wody.
  2. Na dwie galaretki używam tylko 700 ml wrzątku.
  3. Gotową galaretkę odstawiam do wystudzenia, gdy zacznie tężeć zaleję nią truskawki na cieście.
  4. Żeby galaretka szybciej nam wystygła możemy naczynie wstawić do zimnej wody.
Końcowe przygotowanie ciasta z truskawkami:
  1. Na wystudzone ciasto (ciasta nie wyjęłam z foremki) nakładam krem i równo rozprowadzam, należy zwrócić uwagę aby krem przylegał do boków foremki, bo gdy wylejemy na górę galaretkę przesiąknie do ciasta.
  2. Dwie łyżki kremu zostawiam, obłożę nim w około ciasto po wyjęciu z foremki.
  3. Na krem układam umyte i oczyszczone z szypułek truskawki. Truskawki przed ułożeniem dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Truskawki delikatnie wciskam w krem.
  4. Następie na górę wylewam tężejącą galaretkę.
  5. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki, gdy galaretka zastygnie możemy podawać.
Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym jest gotowe, można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa














2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.