Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne knedle z truskawkami, jest sezon na truskawki więc polecam
zrobić knedle na obiad na pewno będą smakować dzieciom i
starszym.
Będziemy
potrzebować:
z
podanych proporcji wyjdzie około 40 knedli
1
kg ugotowanych ziemniaków
przeciśniętych
przez praskę lub zmielonych w maszynce do mielenia mięsa
250
g mąki pszennej
3
łyżki mąki ziemniaczanej
2
jajka
1/2
łyżeczki soli
około
200 g truskawek (małych)
około
1 łyżki cukru do truskawek
5
łyżek jogurtu naturalnego
1
łyżka cukru
masło
do polania ugotowanych knedli
Link do filmu z przygotowania: Knedle z truskawkami
Przygotowanie:
Przed
przygotowaniem knedli ugotowałam ziemniaki i wystudziłam, następnie
przecisnęłam przez praskę, ale można je zmielić w maszynce do
mielenia mięsa.
- Umyte i oczyszczone truskawki zasypuję cukrem – jeżeli mamy większe truskawki to kroimy na mniejsze kawałki.
- Teraz przygotuję ciasto na knedle – do miski daję ziemniaki, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i wyrabiam ciasto dłonią w misce.
- Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat podsypany mąką i nadal wyrabiam tak aby ciasto stało się gładkie (około 2 minut – dokładnie widać to na filmiku).
- Gotowe ciasto dzielę na pół i z każdego kawałka formuję dłońmi wałek (ciasto możemy podzielić na więcej kawałków aby łatwiej było nam formować wałek).
- Wałek dzielę na mniejsze kawałki o długości około 4 cm ( długość kawałka zależy jak gruby zrobiliśmy wałek).
- Teraz w dłoniach z kawałka ciasta formuję placuszek, na środek nakładam truskawkę i sklejam ciasto tak jak sakiewkę, następnie w dłoniach delikatnie turlam knedlem aby powstała ładna kulka – pamiętajmy dobrze skleić żeby truskawka podczas gotowania nie wypłynęła.
Gotowanie knedli z truskawkami:
- Uformowane knedle wrzucam do lekko osolonej gotującej się wody i od ponownego zagotowania wody knedle gotuję około 5 minut.
- Ugotowane knedle wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam niewielką ilością roztopionego masła - knedle są gotowe można podawać z jogurtem.
Do
jogurtu (można użyć śmietany) dodaję cukier i dokładnie mieszam, tak przygotowanym jogurtem polewam knedle z truskawkami na talerzu.
Knedle
z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Wspniały przepis :) można zrobić z mrożonymi truskawkami czy raczej nie? Babciu Ewo a masz przepis na takie knedelki z mięsem?
OdpowiedzUsuńJeżeli truskawki po rozmrożeniu są dość twarde to można się pokusić o zrobienie knedli. Mięsnych jeszcze nie umieszczałam na blogu ale na pewno się pojawią
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ja podaję z bułką tartą lekko zrumienioną na maśle :)
OdpowiedzUsuńZ bułeczką też są pyszne
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Witam,dziekuje za przypomnienie, zapomnialam o knedlach. Ja dodaje do ziemniakow bialy ser zmielony, ciasto jest lzejsze i lepiej smakuje. Pozdrawiam. Alicja
OdpowiedzUsuńRównież robię knedle z serem, na przykład z morelami robiłam z takim ciastem
Usuńhttps://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/07/przepis-na-knedle-z-morelami-i-serem.html
Pozdrawiam serdecznie
Jeden z najlepszych przepisów jaki widziałem. Zrobiłem wszystko jak tutaj tylko dałem śliwkę czerwoną bo taką miałem. Wyszło pycha. Eksperymentalnie zrobiłem kilka sztuk z siekaną gruszką i też muszę powiedzieć że było genialne. Dzięki za przepis bo ciasto wychodzi na nim idealne.
OdpowiedzUsuń