Nowe Przepisy

sobota, 13 czerwca 2015

Knedle z Truskawkami

Knedle z Truskawkami
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne knedle z truskawkami, jest sezon na truskawki więc polecam zrobić knedle na obiad na pewno będą smakować dzieciom i starszym.


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40 knedli
1 kg ugotowanych ziemniaków
przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce do mielenia mięsa

250 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli

około 200 g truskawek (małych)
około 1 łyżki cukru do truskawek

5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru

masło do polania ugotowanych knedli


Link do filmu z przygotowania: Knedle z truskawkami 


Przygotowanie:
Przed przygotowaniem knedli ugotowałam ziemniaki i wystudziłam, następnie przecisnęłam przez praskę, ale można je zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  1. Umyte i oczyszczone truskawki zasypuję cukrem – jeżeli mamy większe truskawki to kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Teraz przygotuję ciasto na knedle – do miski daję ziemniaki, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i wyrabiam ciasto dłonią w misce.

  3. Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat podsypany mąką i nadal wyrabiam tak aby ciasto stało się gładkie (około 2 minut – dokładnie widać to na filmiku).

  4. Gotowe ciasto dzielę na pół i z każdego kawałka formuję dłońmi wałek (ciasto możemy podzielić na więcej kawałków aby łatwiej było nam formować wałek).
  5. Wałek dzielę na mniejsze kawałki o długości około 4 cm ( długość kawałka zależy jak gruby zrobiliśmy wałek).

  6. Teraz w dłoniach z kawałka ciasta formuję placuszek, na środek nakładam truskawkę i sklejam ciasto tak jak sakiewkę, następnie w dłoniach delikatnie turlam knedlem aby powstała ładna kulka – pamiętajmy dobrze skleić żeby truskawka podczas gotowania nie wypłynęła.


Gotowanie knedli z truskawkami:
  1. Uformowane knedle wrzucam do lekko osolonej gotującej się wody i od ponownego zagotowania wody knedle gotuję około 5 minut.

  2. Ugotowane knedle wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam niewielką ilością roztopionego masła - knedle są gotowe można podawać z jogurtem.
Do jogurtu (można użyć śmietany) dodaję cukier i dokładnie mieszam, tak przygotowanym jogurtem polewam knedle z truskawkami na talerzu.

Knedle z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa









7 komentarzy :

  1. Wspniały przepis :) można zrobić z mrożonymi truskawkami czy raczej nie? Babciu Ewo a masz przepis na takie knedelki z mięsem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli truskawki po rozmrożeniu są dość twarde to można się pokusić o zrobienie knedli. Mięsnych jeszcze nie umieszczałam na blogu ale na pewno się pojawią
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Ja podaję z bułką tartą lekko zrumienioną na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bułeczką też są pyszne
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  3. Witam,dziekuje za przypomnienie, zapomnialam o knedlach. Ja dodaje do ziemniakow bialy ser zmielony, ciasto jest lzejsze i lepiej smakuje. Pozdrawiam. Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również robię knedle z serem, na przykład z morelami robiłam z takim ciastem
      https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/07/przepis-na-knedle-z-morelami-i-serem.html

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Jeden z najlepszych przepisów jaki widziałem. Zrobiłem wszystko jak tutaj tylko dałem śliwkę czerwoną bo taką miałem. Wyszło pycha. Eksperymentalnie zrobiłem kilka sztuk z siekaną gruszką i też muszę powiedzieć że było genialne. Dzięki za przepis bo ciasto wychodzi na nim idealne.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.