Nowe Przepisy

czwartek, 9 kwietnia 2015

Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa

Karkówka
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną karkówkę pieczoną w rękawie , jest bardzo soczysta i krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na zimno.

Będziemy potrzebować :

około 2 kg karkówki

przyprawy na marynatę:
5 ząbków czosnku
6 łyżek oleju
2 łyżki majeranku
1 łyżka cząbru
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do smaku

do sosu:
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka sosu sojowego
około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki
plus sos z pieczenia mięsa
4 łyżki zimnej wody

rękaw do pieczenia


Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie 


Przygotowanie:
Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
  1. Teraz przygotuję marynatę, do miseczki przeciskam przez praskę czosnek(można drobno posiekać), dodaję wszystkie przyprawy, doprawiam solą (w moim przypadku dwie duże szczypty), dodaję olej i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.

  2. Do rękawa zapiętego z jednej strony wkładam karkówkę i smaruję z każdej strony marynatą (marynatę nakładam łyżką).
  1. Następnie spinam rękaw z drugiej strony i dokładnie nacieram mięso marynatą.
  2. Tak przygotowaną karkówkę w rękawie odstawiam na około 12 godzin w chłodne miejsce do zamarynowania.
Po około 12 godzinach :
  1. Zamarynowaną karkówkę w rękawie przekładam do naczynia żaroodpornego lub układam bezpośrednio na blasze z piekarnika. 
  2. W rękawie od góry robię kilka dziurek wykałaczką (dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie).  .
  1. Karkówkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 120 minut.
  1. na około 15 minut przez zakończeniem pieczenia rozcinam wzdłuż górę rękawa – tak żeby sos nie wypłyną a karkówka żeby ładnie obeschła od góry.

Po upieczeniu – przygotowanie sosu:
  1. Upieczoną karkówkę odstawiam na chwilę do przestudzenia, następnie przekładam ją na ogrzany półmisek i odstawiam w ciepłe miejsce (można wstawić do piekarnika który jest jeszcze ciepły po pieczeniu).
  2. Sos który zgromadził się w rękawie podczas pieczenia mięsa zlewam do garnka.
  1. Do miseczki daję 4 łyżki zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam .
  2. Teraz garnek z sosem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego się sosu dodaję rozprowadzoną mąkę z wodą i sos sojowy, mieszam i zagotowuję. Sos od ponownego zagotowania gotuję około 2 minut.
  3. Następnie zakręcam gaz dodaję posiekaną natkę pietruszki- sos jest gotowy.
Karkówka pieczona w rękawie jest gotowa można podawać . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

10 komentarzy :

  1. Wykorzystałem ten przepis do pieczenia wcześniej peklowanej w peklosoli przez 10 dni karkówki. Wyszła wyśmienita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał a karkówka smakowała
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Marynata do mięsa mistrzostwo świata!!! Brawo! Znajomi się zachwycali a ukochany ciągle pyta kiedy znów karkówka w Marynacie choć najczęściej używam ja do grilla ;) pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że marynata jak i mięso smakowało, Bardzo dziękuję za tak miły komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  3. Jestem elekrykiem robiłem pierwszy raz w życiu. Wyszła wspaniała dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, cieszę się że karkówka smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. A czy mogę zrobić podobny sos jeśli karkowka już jest upieczona bo pomysłu na obiad szukam 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może Pani zrobić. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.