Nowe Przepisy

poniedziałek, 16 lutego 2015

Zasmażana Kapusta Kiszona do Obiadu

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną kapustę kiszoną zasmażaną do obiadu . Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania z mięsem lub innych potraw .

Będziemy potrzebować :

500 g kapusty kiszonej
40 g masła
1 cebula (około 50 g)
30 g mąki pszennej
1 łyżeczka kminku
szczyptę cukru
sól do smaku
woda


Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona


Przygotowanie :
  1. Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku (kapusty nie płuczę).
  2. Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta, dodaję cukier i kminek. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty. Gdyby woda wyparowała pod czas gotowania to dolewam.
  1. W międzyczasie cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Pokrojoną cebulę smażę na połowie masła tak żeby się zrumieniła . Usmażoną cebulę dodaję do kapusty gdy kapusta jest miękka. Mieszam i nadal gotuję.

  1. Po dodaniu cebuli przygotuję zasmażkę.
  2. Na patelni rozgrzewam pozostałe masło, gdy się roztopi dodaję mąkę i zasmażam na złoty kolor .
  3. Gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni z niewielką ilością wody (około 150 ml ) - wlewam wodę i dokładnie mieszam.

  4. Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do kapusty , dokładnie mieszam i zagotowuję . Zakręcam gaz zasmażana kapusta jest gotowa.
Zasmażana kapusta kiszona jest gotowa można podawać .Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa 





23 komentarze :

  1. Muszę wypróbować i dopiero z komentuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Znam ten przepis,mój ojciec robił na obiad kaszankę z cebulką ziemniaki i zasmażaną kapustę palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam dodać jeszcze ząbek czosnku, wtedy smak kapusty jest jeszcze lepszy 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam jest super. Ja dodaje do takiej porcji 2 łyżki kopru i spróbjcie dodać łyżeczke cynamonu jest wyśmienite. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamonu jeszcze nie dodawałam do kapusty zasmażanej, trzeba będzie spróbować.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Czy nie płucząc kapusty nie jest ona za kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubie taką kwaśniejszą, zawsze można wypłukać jeżeli jest za kwaśna, ale to kwestia gustu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. 150ml to niewielka ilość?nie chodzi tu przypadkiem o 15ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15 ml to jedynie łyżka wody, trzeba dodać około 1/2 szklanki wody aby zasmażkę rozprowadzić.

      Usuń
  7. Super . Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tego przepisu robię już 6raz jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kapusta smakuje. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖

      Usuń
  9. Jutro bede robil z Pani przepisu..zobaczymy co uda sie mi stworzyc..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że kapusta smakowała. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Uwielbiam tą kapustę do polskiego obiadku, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie robię tą kapustę z pani przepisu. Wszystko robię tak jak w przepisie zobaczymy czy wyjdzie pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się udała i smakowała. Pozdrawiam serdecznie 😘💖

      Usuń
  12. Bede robiła jutro do żeberek :) na pewno będzie pyszne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również serdecznie pozdrawiam 😘 i mam nadzieję, że kapusta smakowała.

      Usuń
  13. Kapusta wyszła wyśmienita, a kminek naprawdę świetnie podkreśla jej smak. Powiem szczerze, że nie jestem zaskoczona, każdy możliwy przepis Babci Ewy wychodzi idealnie. Pozdrawiam serdecznie. 🥰

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.