Nowe Przepisy

poniedziałek, 16 lutego 2015

Przepis na Domowy Twaróg – Domowy Biały Ser


Witam serdecznie
Przepis na pyszny domowy twaróg – biały ser . Jest kremowy i delikatny , warto wypróbować przepis i chociaż raz zrobić taki ser w domu a na pewno wszystkim będzie smakował . Taki twaróg nadaje się do przygotowania różnego rodzaju past na kanapki , deserów , sernika tak jak twaróg sklepowy ale jest o niebo lepszy :) .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 900 g twarogu

3 litry mleka 3.2 % ( z jak najkrótszą datą przydatności nie UHT )
około 250 g zsiadłego mleka (można kupić w każdym sklepie w kubeczkach )

gaza lub ściereczka
durszlak – sito
garnek

Link do filmu z przygotowania : Domowy twaróg - biały ser



Przygotowanie :

Odnośnie mleka należy użyć mleka o najkrótszym czasie przydatności lub prosto od rolnika , mleko nie może być UHT .
  1. Do garnka wlewam zsiadłe mleko – jeżeli użyjemy 300 g zsiadłego mleka to nic się nie stanie po prostu całe mleko szybciej się zsiądzie , małe kubeczki zsiadłego mleka mają różne gramatury od 250 g do 300 g.
  2. Do zsiadłego mleka wlewam mleko .
  3. Garnek nakrywam pokrywką i odstawiam w ciepłe miejsce w kuchni na około 48 godzin aby całe mleko ładnie się zsiadło .
Po 48 godzinach:
  1. Mleko ładnie się zsiadło stało się gęste .
  2. Teraz garnek stawiam na kuchence na najmniejszym palniku i na małym ogniu podgrzewam mleko do temperatury około 50 stopni . Bardzo ważne aby mleko się nie zagotowało .
  3. Mleko podgrzewam 60 minut z przerwami gdy temperatura mleka jest zbyt wysoka. Co około 15 – 20 minut zakręcam gaz na około 5 minut aby przestygło .
  4. Podczas podgrzewania mleka z mleka oddziela się serwatka i powstaje twaróg .
  5. Następnie zakręcam gaz i garnek odstawiam aby twaróg z serwatką przestygł , letni przecedzę .
Odciskanie twarogu – białego sera:
  1. Na durszlaku rozkładam gazę ( lub ściereczkę) i przecedzam twaróg .
  2. Twaróg na durszlaku pozostawiam na około 30 minut aby serwatka ściekła – serwatkę można użyć do przygotowania chleba lub zupy .
  3. Następnie zgromadzony twaróg na gazie odcisnę pod obciążeniem .
  4. Gazę zbieram do siebie ( robię sakiewkę ) i górę związuję nitką , należy dobrze związać aby ser podczas odciskania nie wyszedł .
  5. Związaną gazę z serem kładę na durszlak nakrywam talerzykiem i na talerzyku ustawiam słoik 1 litrowy napełniony wodą aby docisnąć twaróg .
  6. Do obciążenia możemy użyć czegoś innego mnie jest najwygodniej słoikiem z wodą .
  7. Tak obciążony twaróg pozostawiam na kilka godzin ( około 6 godzin , można na całą noc )
  8. Po odciśnięciu twaróg wyjmuję z gazy na talerzyk , twaróg ( biały ser ) jest gotowy .
Domowy twaróg – biały ser jest gotowy . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa








17 komentarzy :

  1. Uwielbiam domowe sery! Te sklepowe mogą się schować. Sama nigdy jeszcze nie robiłam, ale często kupuje taki ser od sąsiadki, która robi go z mleka od swojej krowy, więc bez żadnych sztucznych dodatków. Muszę kiedyś sama spróbować zrobić. Pozdrawiam Babciu serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować jest to bardzo proste i nie wymaga dużo pracy a jak ma Pani dostęp do mleka prosto od krowy to już w ogóle super ;)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Nie mam mleka zsiadlego. Tutaj w Stanach tylko smietana pseudokefir i pseudo maslanka. Mam wlasny kefir (z grzybka tybetanskiego) oraz owa smietane. Czy oba te skladniki moge dodac zamiast mleka zsiadlego? Cos ala twarog tutaj jest tylko w europejskim sklepie ale produkcji tutejsze i jakies takie nie najlepsze i drogieeee:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kefiru z grzybka tybetańskiego nigdy nie dodawałam do mleka przy robieniu sera, ale z tego co wiem to można dodać taki dwu dniowy kefir.
      Co do śmietany jeżeli jest kwaśna to śmiało można dodawać, dostarczy kultur bakterii i przyśpieszy zsiadanie mleka.
      Pozdrowienia z Polski :)

      Usuń
    2. Dziekuje
      Dodalam smietany bo kefir jakis leniwy:)
      Zsiada sie wlasnie mleko. Na razie jeszcze nie skwasnialo ale juz nie jest gorzkawe jak na poczatku procesu. Juz sie nie moge doczekac:)

      Usuń
    3. Mam nadzieję że ser się udał :)

      Usuń
  3. Witam mam do pani pytanie mieszkam.na filipinach I tu jest dostepne mleko z bawola na bylem take swierze ladnie sie zsiadlo ale po pdgrzaniu do 40 stopni otrzymalem z tego mozzarelle czy cos zrobilem zle czy to mleko sie do tego nie nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze to ślę serdeczne pozdrowienia dla Pana z Polski :)
      Odnośnie mleka bawolego nigdy nie robiłam z takiego sera, u nas to pewnie jest nawet trudno kupić takie mleko (chociaż nigdy za takim się nie rozglądałam), więc trudno mi jest powiedzieć czy był jakiś błąd w robieniu sera czy po prostu z bawolego mleka jest trudno uzyskać zwykły twaróg.

      Jako ciekawostkę mogę napisać że podobno najlepsza mozzarella jest z mleka bawolego:) cytat z innej strony: " Z niego powstaje prawdziwa włoska mozzarella (Mozzarella Vera Bufala), której tradycja sięga średniowiecza "

      Więc może mleko bawole nie nadaje się do produkcji zwykłego sera lub aby uzyskać ser z mleka bawolego trzeba dodać jakieś dodatki typu podpuszczka .

      Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie i przepraszam że tak późno odpisuję.

      Usuń
  4. Witam mam do Pani pytanie bo sprobowalem zrobic taki serek z mleka bawolego buffalo milk bo tylko take mam tu dostepne mleko to ladnie sie zsiadlo ale po podgrzaniu do 40 stopni set juz sie ciagnol jak mozzarella czy cos zrobilem zle czy to mleko sie nie nadaje ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Robie sobie taki ser w Stanach. Przypomina dziecinstwo. Zsiadle mleko wyprodukowalem z jogurtu Activia. Troche jogurtu do mleka,pochekac dzien czy dwa. Z tego kilka lyzek do nowego mleka. Po paru generacjach jest zsiadle mleko. Trzymam je przy zyciu juz pare lat. Robie nowe codziennie. Pozdrawiam babcie

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie eksperymentuje pierwszy raz z kwaśna śmietana. Zobaczymy czy mi się zsiądzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Panią Babcie mam pytanie ile wychodzi sera z tej ilosci
    pozdrawim

    OdpowiedzUsuń
  8. już zauwazyłam ok. 900 gr

    OdpowiedzUsuń
  9. mozarella ser mozna zrobic z kazdego mleka- robi sie identycznie tylko w wyzszej temperaturze. Panu ktoremy wyszla mozarella radze zeby zmniejszyc ogien- widocznie bylo za wysoka temperatura

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne jest obserwować jak z mleka powstaje kawałek domowego sera.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ser można zrobić jeszcze w inny sposób szczególnie go polecam dla osób które mają kłopoty z przewodem pokarmowym. Do kwaśnego mleka wlać szybko trochę bardzo gorącego gotowanego mleka, odczekać aż wystygnie i wtedy je przecedzić przez gazę na sitku i ser gotowy. Ten przepis dostałam pięćdziesiąt lat temu od lekarza pediatry ale takiego z prawdziwego zdarzenia bo tylko taki mogłam dawać dzieciom które urodziły się z niedorozwojem przewodu pokarmowego.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.