Nowe Przepisy

poniedziałek, 16 lutego 2015

Zasmażana Kapusta Kiszona do Obiadu

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną kapustę kiszoną zasmażaną do obiadu . Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania z mięsem lub innych potraw .

Będziemy potrzebować :

500 g kapusty kiszonej
40 g masła
1 cebula (około 50 g)
30 g mąki pszennej
1 łyżeczka kminku
szczyptę cukru
sól do smaku
woda


Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona


Przygotowanie :
  1. Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku (kapusty nie płuczę).
  2. Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta, dodaję cukier i kminek. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty. Gdyby woda wyparowała pod czas gotowania to dolewam.
  1. W międzyczasie cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Pokrojoną cebulę smażę na połowie masła tak żeby się zrumieniła . Usmażoną cebulę dodaję do kapusty gdy kapusta jest miękka. Mieszam i nadal gotuję.

  1. Po dodaniu cebuli przygotuję zasmażkę.
  2. Na patelni rozgrzewam pozostałe masło, gdy się roztopi dodaję mąkę i zasmażam na złoty kolor .
  3. Gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni z niewielką ilością wody (około 150 ml ) - wlewam wodę i dokładnie mieszam.

  4. Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do kapusty , dokładnie mieszam i zagotowuję . Zakręcam gaz zasmażana kapusta jest gotowa.
Zasmażana kapusta kiszona jest gotowa można podawać .Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa 





11 komentarzy :

  1. Muszę wypróbować i dopiero z komentuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Znam ten przepis,mój ojciec robił na obiad kaszankę z cebulką ziemniaki i zasmażaną kapustę palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam dodać jeszcze ząbek czosnku, wtedy smak kapusty jest jeszcze lepszy 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Witam jest super. Ja dodaje do takiej porcji 2 łyżki kopru i spróbjcie dodać łyżeczke cynamonu jest wyśmienite. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamonu jeszcze nie dodawałam do kapusty zasmażanej, trzeba będzie spróbować.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Czy nie płucząc kapusty nie jest ona za kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubie taką kwaśniejszą, zawsze można wypłukać jeżeli jest za kwaśna, ale to kwestia gustu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. 150ml to niewielka ilość?nie chodzi tu przypadkiem o 15ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15 ml to jedynie łyżka wody, trzeba dodać około 1/2 szklanki wody aby zasmażkę rozprowadzić.

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.