Nowe Przepisy

czwartek, 5 lutego 2015

Przepis na Przygotowanie Makaronu Domowego


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem .

Będziemy potrzebować :

300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
3 jajka (około 170 g)
1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g)
1/3 łyżeczki soli

Link do filmu z przygotowaniem : Makaron domowy 




Przygotowanie :
Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota .
  1. Do miski wsypuję mąkę dodaję jajka , sól , olej i całość mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły .
  2. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam ręką do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące .
  3. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut żeby odpoczęło .

Po 30 minutach – wałkowanie ciasta :
  1. Odcinam kawałek ciasta (pozostałe ciasto ponownie zawijam w folię aby nie obsychało podczas wałkowania) .
  2. Kawałek ciasta przerabiam 2-3 razy , blat delikatnie podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto jak najcieniej .
  3. Rozwałkowane ciasto układam na ściereczce i pozostawiam na około 20 minut żeby delikatnie obeschło .

Po 20 minutach – krojenie makaronu :
  1. Lekko przesuszone płaty rozwałkowanego ciasta kroję za pomocą noża lub maszynki do makaronu na mniejsze kawałki – jeżeli chcę użyć makaronu do sosu to kroję w dłuższe cienkie paseczki , jeżeli przygotowuję lasagne to kroję na wielkość naczynia w którym przygotuję danie a jak do zupy to w szersze krótkie paseczki (krajankę )
  2. Tak pokrojony makaron układam na ściereczce i pozostawiam przez 1 godzinę , następnie go gotuję .
Gotowanie makaronu :
  1. Makaron gotuję w lekko osolonej i z dodatkiem 1 łyżki oleju wodzie .
  2. Do gotującej się wody wrzucam makaron i gotuję do miękkości ( około 5 -6 minut to zależy od grubości i wysuszenia makaronu ) .
  3. Następnie odcedzam na durszlaku – makaron jest gotowy .
Jeżeli chcemy przygotować więcej makaronu i go przechowywać to należy makaron po pokrojeniu dobrze wysuszyć ta żeby stał się twardy , następnie włożyć do pojemniczków i zamrozić .


Makaron domowy jest gotowy . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa 







5 komentarzy :

  1. Mam dopiero 11 lat a już wspaniale piekę i gotuję dzięki babci Ewie i jej przepisom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję w tak młodym wieku gotować :) i miło mi że niektóre przepisy się przydają
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Wczoraj zrobiłem go do rosołu i muszę powiedzieć, że smakuje pycha. Następnym razem trochę zmodyfikuje skład na więcej dodatków ciemnych z błonnikiem. Ogromnie dziękuje za przepis, własny makaron jest najlepszy, znacznie lepszy niż kupne.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.