Witam serdecznie
Propozycja na prosty w przygotowaniu i
smaczny gulasz z ziemniakami który stanowi samodzielne danie .
Będziemy potrzebować :
500 g mięsa wołowego lub wieprzowego
(bez kości)
1 kg ziemniaków
300 g pieczarek
1 puszka 400 g kukurydzy
200 g cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka koperku
olej do smażenia
do smaku :
sól , pieprz , pieprz cayenne (lub
papryka ostra)
przyprawy do duszenia mięsa :
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
2 małe listki laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego
1 litra wody
Link do filmu z przygotowania : Gulasz z ziemniakami
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję składniki na
gulasz :
- Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę .
- Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę .
- Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki .
- Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i dodaję do pieczarek .
- Kukurydzę odsączam na durszlaku z zalewy .
- Koperek drobno siekam użyję go do posypania gulaszu na talerzu .
Przygotowanie gulaszu z ziemniakami :
- Pokrojone mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut .
- Następnie mięso z sosem przekładam do garnka dodaję około 200 ml wody i przyprawy do duszenia : paprykę słodką , oregano , tymianek , kminek , listki laurowe , ziele angielskie .
- Mieszam , garnek stawiam na gazie i dusze na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut .
- Gdy mięso się dusi na patelni z rozgrzanym olejem smażę pieczarki , cebulę , czosnek przez 15 minut .
- Następnie dodaję do duszącego się mięsa , mieszam i nadal duszę .
Po 30 minutach duszenia się mięsa :
- Do mięsa dodaję ziemniaki dolewam pozostałe 800 ml wody , mieszam i całość gotuję około 25 minut do miękkości mięsa i ziemniaków .
- Następnie dodaję kukurydzę , koncentrat pomidorowy ,doprawiam do smaku solą , pieprzem , pieprzem cayenne , mieszam i gotuję całość jeszcze około 5 minut .
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – gulasz jest gotowy .
Gulasz z ziemniakami jest gotowy .
Życzę smacznego .
Pozdrawia Babcia Ewa
Smaczny gulasz, pozdrawiamy z Holandii!
OdpowiedzUsuńMiło mi że smakował a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie rodaków w Holandii :)