Nowe Przepisy

poniedziałek, 2 lutego 2015

Gulasz z Ziemniakami – Danie Jedno Garnkowe


Witam serdecznie
Propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny gulasz z ziemniakami który stanowi samodzielne danie .

Będziemy potrzebować :

500 g mięsa wołowego lub wieprzowego (bez kości)
1 kg ziemniaków
300 g pieczarek
1 puszka 400 g kukurydzy
200 g cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka koperku
olej do smażenia
do smaku :
sól , pieprz , pieprz cayenne (lub papryka ostra)

przyprawy do duszenia mięsa :
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
2 małe listki laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego

1 litra wody

Link do filmu z przygotowania : Gulasz z ziemniakami 



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję składniki na gulasz :
  1. Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę .
  2. Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę .
  3. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki .
  4. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i dodaję do pieczarek .
  5. Kukurydzę odsączam na durszlaku z zalewy .
  6. Koperek drobno siekam użyję go do posypania gulaszu na talerzu .
Przygotowanie gulaszu z ziemniakami :
  1. Pokrojone mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut .
  2. Następnie mięso z sosem przekładam do garnka dodaję około 200 ml wody i przyprawy do duszenia : paprykę słodką , oregano , tymianek , kminek , listki laurowe , ziele angielskie .
  3. Mieszam , garnek stawiam na gazie i dusze na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut .
  4. Gdy mięso się dusi na patelni z rozgrzanym olejem smażę pieczarki , cebulę , czosnek przez 15 minut .
  5. Następnie dodaję do duszącego się mięsa , mieszam i nadal duszę .
Po 30 minutach duszenia się mięsa :
  1. Do mięsa dodaję ziemniaki dolewam pozostałe 800 ml wody , mieszam i całość gotuję około 25 minut do miękkości mięsa i ziemniaków .
  2. Następnie dodaję kukurydzę , koncentrat pomidorowy ,doprawiam do smaku solą , pieprzem , pieprzem cayenne , mieszam i gotuję całość jeszcze około 5 minut .
  3. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – gulasz jest gotowy .
Gulasz z ziemniakami jest gotowy . Życzę smacznego .

Pozdrawia Babcia Ewa   






2 komentarze :

  1. Smaczny gulasz, pozdrawiamy z Holandii!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że smakował a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie rodaków w Holandii :)

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.