Witam serdecznie
Propozycja na pyszny bigos z cukinii z
piersią kurczaka. Danie jest bardzo smaczne i w porównaniu z tradycyjnym bigosem jest bardziej fit. Polecam wypróbować przepis bo bigos jest naprawdę bardzo smaczny.
Do przygotowania bigosu będziemy potrzebowali:
garnek około 4-5 L
około 1 kg cukinii
500 g pieczarek
około 700 g piersi z
kurczaka
około 700 g przecieru
pomidorowego (passaty pomidorowej)
2 duże ząbki czosnku
kilka łyżek oleju
przyprawy do piersi:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki
słodkiej
szczypta pierzu
szczypta papryki ostrej
oraz do smaku:
sól, pieprz, papryka
ostra
cukier
Link do filmu z przygotowania: Bigos z cukinii z piersią kurczaka
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka:
Do miseczki przekładam przyprawy (tymianek, paprykę słodką, pieprz , paprykę ostrą), dodaję około 3 łyżek oleju i dokładnie mieszam.
Teraz umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki i wkładam do miseczki z marynatą. Mieszam aby mięso było pokryte marynatą i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników bigosu.
Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki (pół plasterki).
Czosnek drobniutko kroję.
Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach.
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka:
Do miseczki przekładam przyprawy (tymianek, paprykę słodką, pieprz , paprykę ostrą), dodaję około 3 łyżek oleju i dokładnie mieszam.
Teraz umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki i wkładam do miseczki z marynatą. Mieszam aby mięso było pokryte marynatą i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników bigosu.
Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki (pół plasterki).
Czosnek drobniutko kroję.
Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzanym oleju na patelni, smażę pieczarki z czosnkiem, tak aby odparował sok (woda z pieczarek), około 10 minut, następnie usmażone przekładam do garnka.
Następnie na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa.
Teraz do garnka z pieczarkami dodaję cukinię, usmażoną pierś z kurczaka, przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszam.
Następnie doprawiam solą (dodaję jej całkiem sporo), pieprzem, papryką ostrą i cukrem (cukru dodałam około 2 łyżeczek), ale jeżeli dodajemy przecier pomidorowy (passatę), sos pomidorowy w którym składzie jest cukier, to wtedy nie dodajemy cukru.
Po dodaniu wszystkich składników bigos gotuję około 15 minut, pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Bigos z cukinią jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo pyszny ten bigos, ja zamiast przecieru dodalem 0,5 kg pomidorow pokrojonych na kosteczke. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A pewnie ze można dodać świeże pomidory, szczególnie jak jest sezon na pomidory. Cieszę się, że gulasz smakował a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Od pewnego czasu jestem na diecie, mam listę składników jakie mogę używać, a na Pani blogu jest wiele smacznych potraw, które mogę ze spokojnym sumieniem przyrządzać. Dania z cukinii są genialne, a ten bigos jest wyjątkowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo mi miło że znalazła Pani coś dla siebie na moim blogu. Mam nadzieję że dania będą smakować
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥