Nowe Przepisy

czwartek, 12 lutego 2015

Bigos z Cukinii z Piersią Kurczaka


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny bigos z cukinii z piersią kurczaka . Jest to danie jedno garnkowe które stanowi samodzielny posiłek , bigos można podawać z pieczywem .

Będziemy potrzebować :

2 cukinie (około 1 kg)
500 g pieczarek
około 700 g filetu z piersi kurczaka
500 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
2 ząbki czosnku
do smaku :
sól , pieprz , pieprz cayenne

przyprawy do zamarynowania piersi kurczaka:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
szczypta pieprzu
szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej)

olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Bigos z cukinii z piersią kurczaka



Przygotowanie :
  1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę .
  2. Pokrojoną pierś zamarynuję , do miseczki daję przyprawy : paprykę słodką , tymianek , pieprz , pieprz cayenne dodaję 3- 4 łyżki oleju i dokładnie mieszam . Następnie dodaję pokrojoną pierś z kurczaka i mieszam aby cała była pokryta olejem z przyprawami i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników bigosu .
  3. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki ( pół plasterki ) .
  4. Czosnek drobno siekam i dodaję do pieczarek .
  5. Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach .
Końcowe przygotowanie bigosu :
  1. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę pieczarki z czosnkiem do momentu odparowania soku (około 15 minut) usmażone przekładam do garnka .
  2. Następnie na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa (około 15 minut) .
  3. Teraz do garnka z pieczarkami dodaję cukinię , usmażoną pierś z kurczaka , przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszam .
  4. Garnek stawiam na gazie i gotuję bigos 15 minut ( od momentu zagotowania ) , pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem .
Bigos z cukinii jest gotowy . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa   





4 komentarze :

  1. Bardzo pyszny ten bigos, ja zamiast przecieru dodalem 0,5 kg pomidorow pokrojonych na kosteczke. Pycha!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie ze można dodać świeże pomidory, szczególnie jak jest sezon na pomidory. Cieszę się, że gulasz smakował a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Od pewnego czasu jestem na diecie, mam listę składników jakie mogę używać, a na Pani blogu jest wiele smacznych potraw, które mogę ze spokojnym sumieniem przyrządzać. Dania z cukinii są genialne, a ten bigos jest wyjątkowy.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że znalazła Pani coś dla siebie na moim blogu. Mam nadzieję że dania będą smakować
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.