Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i szybki w
przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż
sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć
do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem .
Będziemy potrzebować :
300 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
3 jajka (około 170 g)
1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g)
1/3 łyżeczki soli
Link do filmu z przygotowaniem : Makaron domowy
Przygotowanie :
Ciasto możemy przygotować ręcznie
lub za pomocą robota .
- Do miski wsypuję mąkę dodaję jajka , sól , olej i całość mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły .
- Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam ręką do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące .
- Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut żeby odpoczęło .
Po 30 minutach – wałkowanie ciasta :
- Odcinam kawałek ciasta (pozostałe ciasto ponownie zawijam w folię aby nie obsychało podczas wałkowania) .
- Kawałek ciasta przerabiam 2-3 razy , blat delikatnie podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto jak najcieniej .
- Rozwałkowane ciasto układam na ściereczce i pozostawiam na około 20 minut żeby delikatnie obeschło .
Po 20 minutach – krojenie makaronu :
- Lekko przesuszone płaty rozwałkowanego ciasta kroję za pomocą noża lub maszynki do makaronu na mniejsze kawałki – jeżeli chcę użyć makaronu do sosu to kroję w dłuższe cienkie paseczki , jeżeli przygotowuję lasagne to kroję na wielkość naczynia w którym przygotuję danie a jak do zupy to w szersze krótkie paseczki (krajankę )
- Tak pokrojony makaron układam na ściereczce i pozostawiam przez 1 godzinę , następnie go gotuję .
Gotowanie makaronu :
- Makaron gotuję w lekko osolonej i z dodatkiem 1 łyżki oleju wodzie .
- Do gotującej się wody wrzucam makaron i gotuję do miękkości ( około 5 -6 minut to zależy od grubości i wysuszenia makaronu ) .
- Następnie odcedzam na durszlaku – makaron jest gotowy .
Jeżeli chcemy przygotować więcej
makaronu i go przechowywać to należy makaron po pokrojeniu dobrze
wysuszyć ta żeby stał się twardy , następnie włożyć do
pojemniczków i zamrozić .
Makaron domowy jest gotowy . Życzę
smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mam dopiero 11 lat a już wspaniale piekę i gotuję dzięki babci Ewie i jej przepisom.
OdpowiedzUsuńGratuluję w tak młodym wieku gotować :) i miło mi że niektóre przepisy się przydają
UsuńPozdrawiam serdecznie
Super przepis, dziekuje
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńWczoraj zrobiłem go do rosołu i muszę powiedzieć, że smakuje pycha. Następnym razem trochę zmodyfikuje skład na więcej dodatków ciemnych z błonnikiem. Ogromnie dziękuje za przepis, własny makaron jest najlepszy, znacznie lepszy niż kupne.
OdpowiedzUsuń