Nowe Przepisy

sobota, 17 stycznia 2015

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Porem do Obiadu


Witam serdecznie
Propozycja na surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej z porem . Jest bardzo smaczna , szybka w przygotowaniu i pasuje do wielu potraw .

Będziemy potrzebować :

1 kapusta pekińska ( około 500 – 600 g)
1 jabłko ( około 300 g)
1 por (biała część )
1 łyżka soku z cytryny

na sos:
5 łyżek oleju
2 łyżki octu winnego jabłkowego
1 łyżeczka miodu
szczypta kminku mielonego
szczypta tymianku
sól

Link do filmu z przygotowania : Surówka z kapusty pekińskiej 



Przygotowanie :
  1. Umytą i osuszoną kapustę pekińską drobno szatkuję i daję do miski .
  2. Oczyszczoną białą część pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki i dodaję do kapusty pekińskiej .
  3. Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach , starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do miski z kapustą pekińską i porem .
  4. Teraz przygotuję sos : do miseczki daję olej , ocet winny , łyżeczkę miodu , kminek , tymianek , dużą szczyptę soli i całość dokładnie mieszam .
  5. Sosem polewam surówkę i mieszam .
  6. Tak przygotowaną surówkę odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem .
Surówka z kapusty pekińskiej z porem jest gotowa . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 




1 komentarz :

  1. Dzieki za wspaniale przepisy w sam raz na jutro :):)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.