Nowe Przepisy

wtorek, 7 maja 2024

Bigos z młodej kapusty – młoda kapusta z boczkiem kiełbasą i pieczarkami


Serdecznie witam i zapraszam na przepyszne danie z młodej kapusty, nie jest to może tradycyjny bigos ale wydaje mi się, że można go tak śmiało nazwać. A więc polecam przygotować bigosik z młodej kapusty bo jest pyszny, szczególnie odgrzewany gdy przejdzie smakiem.

Do przygotowania bigosu z młodej kapusty, będziemy potrzebowali:
2 główki młodej kapusty
około 400 g kiełbasy (ja użyłam wiejskiej)
około 300 g boczku wędzonego
około 500 g pieczarek
2 duże kwaśne jabłka
2 cebule (około 300 g)
200 g koncentratu pomidorowego
pęczek koperku
do smaku: pieprz, sól, lubczyk
do gotowania kapusty:
3 duże szczypty soli
2 duże szczypty kminku
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 szklanki wody – około 750 ml


Link do filmiku z przepisem na: Bigos z młodej kapusty



Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do garnka o pojemności około 5 litrów.
Kiełbasę kroję w półplasterki i daję do osobnej miseczki.
Z boczku odcinam skórę, kroję w kostkę i daję do osobnej miseczki.
Cebulę kroję w drobna kostkę, pieczarki kroję w półplasterki, koperek drobno kroję, jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach.

Gotowanie bigosu:
Do kapusty przed gotowaniem dodaję sól, kminek, listki laurowe, ziele angielskie, wodę, garnek stawiam na kuchence i gotuję pod przykryciem.

W tym czasie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam pieczarki przez około 5-6 minut. Następnie dodaję pieczarki do kapusty, dodaję również jabłka, mieszam i nadal gotuję pod przykryciem.

A na patelni podsmażam boczek przez około 3 minuty (jeżeli mamy boczek z małą ilością tłuszczu to należy dodać troszkę oleju), następnie dodaję cebulę i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję kiełbasę i całość jeszcze smażę około 5 minut.
Zawartość patelni dodaję do kapusty, dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam pieprzem, solą, lubczykiem, mieszam i jeszcze gotuję około 5 minut.

Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, na koniec dodaję koperek – bigos jest gotowy.
Dodam jeszcze, że jak to bywa z takimi daniami najlepiej smakują po odgrzaniu, gdy wszystkie składniki przejdą smakiem, więc polecam przygotować to danie wcześniej i przed podaniem odgrzać, w rondelku lu na patelni.

Bigos z młodej kapusty jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.