Do przygotowania pierogu biłgorajskiego będziemy potrzebować:
około 1 kg obranych ziemniaków
500 g kaszy gryczanej (trochę więcej jak 2 szklanki 250 ml)
1 litr wody do ugotowania kaszy
500 g twarogu
szklanka 250 ml śmietany 12% lub 18%
4 jajka
około 3 łyżek masła
sól, pieprz
jeżeli lubimy to możemy dodać miętę świeżą lub suszoną
użyłam foremki 18 cm x 28 cm wysokość 6 cm
Link do filmiku z przepisem na: Piróg Biłgorajski
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalewam wodą, delikatnie solę i gotuję do miękkości ziemniaków.
Link do filmiku z przepisem na: Piróg Biłgorajski
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalewam wodą, delikatnie solę i gotuję do miękkości ziemniaków.
Wodę na kaszę zagotowuję i do gotującej się wody dodaję kaszę, zmniejszam grzanie na najmniejsze i gotuję pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu, kasza wchłonie całą wodę i będzie sypka.
Ugotowanie ziemniaki odcedzam, dodaję masło i tłuczkiem rozdrabniam, i odstawiam do przestudzenia.
Końcowe przygotowanie pierogu:
Do wystudzonych ziemniaków dodaję wystudzoną kaszę, twaróg, śmietanę, jajka, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie wyrabiam (mieszam). Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Do wystudzonych ziemniaków dodaję wystudzoną kaszę, twaróg, śmietanę, jajka, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie wyrabiam (mieszam). Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Tak przygotowaną masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatam.
Pieczenie:
Pieróg wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut, tak żeby pieróg się zrumienił.
Upieczony wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w foremce na około 15 minut.
Pieróg wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut, tak żeby pieróg się zrumienił.
Upieczony wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w foremce na około 15 minut.
Następnie wyjmuję z foremki – pieróg biłgorajski jest gotowy.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz