Nowe Przepisy

piątek, 17 listopada 2023

Pieróg Biłgorajski (Piróg Biłgorajski) – pyszne i zdrowe danie z kaszą gryczaną

Witam serdecznie i zapraszam na pieróg biłgorajski, danie jest znane ale jeżeli ktoś jeszcze go nie robił to polecam. Pieróg jest bardzo smaczny i zdrowy, uwielbiam go ze śmietaną lub gorącym czerwonym barszczem, możemy go również odsmażyć na maśle. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pierogu biłgorajskiego będziemy potrzebować:
około 1 kg obranych ziemniaków
500 g kaszy gryczanej (trochę więcej jak 2 szklanki 250 ml)
1 litr wody do ugotowania kaszy
500 g twarogu
szklanka 250 ml śmietany 12% lub 18%
4 jajka
około 3 łyżek masła
sól, pieprz
jeżeli lubimy to możemy dodać miętę świeżą lub suszoną

użyłam foremki 18 cm x 28 cm wysokość 6 cm

Link do filmiku z przepisem na: Piróg Biłgorajski



Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalewam wodą, delikatnie solę i gotuję do miękkości ziemniaków.

Wodę na kaszę zagotowuję i do gotującej się wody dodaję kaszę, zmniejszam grzanie na najmniejsze i gotuję pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu, kasza wchłonie całą wodę i będzie sypka.

Ugotowanie ziemniaki odcedzam, dodaję masło i tłuczkiem rozdrabniam, i odstawiam do przestudzenia.

Końcowe przygotowanie pierogu:
Do wystudzonych ziemniaków dodaję wystudzoną kaszę, twaróg, śmietanę, jajka, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie wyrabiam (mieszam). Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Tak przygotowaną masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatam.

Pieczenie:
Pieróg wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut, tak żeby pieróg się zrumienił.
Upieczony wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w foremce na około 15 minut.

Następnie wyjmuję z foremki – pieróg biłgorajski jest gotowy.
Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.