Witam serdecznie
Propozycja na smaczne pielmienie , są
to pierożki tylko trochę inaczej przygotowane i wywodzące się z
kuchni Rosyjskiej. Oryginalny farsz do pielmieni powinien zawierać
łój nerkowy ale niestety jest on bardzo trudno dostępny w sklepach
i stoiskach mięsnych ponieważ w masarniach różnego rodzaju łój
jest traktowany jako odpad i najczęściej wyrzucany, lub co gorsze
dodawany do wyrobów wędliniarskich. Także mój farsz jest troszkę
inny ale równie smaczny.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 70
pielmieni
na ciasto:
500 g mąki pszennej (poznańskiej)
250 ml letniej wody
3 żółtka
1 łyżeczka soli
na farsz:
500 g mięsa mielonego
(użyłam 250 g wieprzowego i 250 g
wołowego)
1 średnia cebula (80 g)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku
Link do filmu z przygotowania: Pielmieni
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Ciasto przygotowałam trochę inne niż
do zwykłych pierogów ponieważ pielmieni dłużej się gotują i
zwykłe ciasto które robię najczęściej do pierogów mogło by się
rozgotować.
- Do miski daję mąkę, żółtka, wodę, sól i całość mieszam łyżką do wstępnego połączenia się składników.
- Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam kilka minut tak żeby powstało jednolite, gładkie i nie klejące się do dłoni ciasto.
- Po wyrobieniu ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką lub można zawinąć w folię spożywczą i odstawiam na czas przygotowania farszu aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
- Do miski ścieram cebulę na tarce o drobnych oczkach. (jeżeli mięso mielimy sami w domu to przy okazji można zmielić cebulę zamiast trzeć).
- Dodaję mięso mielone, pieprz , czosnek i doprawiam solą.
- Całość dokładnie mieszam na początku łyżką a następnie wkładam dłoń i dokładnie wyrabiam aby składniki dobrze się wymieszały. Po wymieszaniu sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy.
Lepienie pielmieni:
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów (jak najcieniej nawet na grubość 1 milimetra )
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki za pomocą szklanki lub foremki.
- Teraz w dłoń biorę krążek i na jedną połowę nakładam łyżeczkę farszu, nakrywam drugą połową krążka i zlepiam brzegi (tak jak tradycyjne pierogi). Brzeg zlepiam dość mocno aby farsz nie wyszedł podczas gotowania.
- Dwa końce pierożka delikatnie naciągam i łączę , teraz pierożek nie ma kształtu pół księżyca tylko jest bardziej okrągły (dokładnie to widać na filmiku).
- Uformowane pielmienie układam na ściereczce.
- W garnku zagotowuję lekko osoloną wodę , dodatkowo do wody można dodać 1 łyżkę oleju.
- Do gotującej się wody wrzucam pielmienie i od momentu ich wypłynięcia gotuję około 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości pielmieni.
- Ugotowane pielmienie polewam roztopionym masłem.
Pielmienie są gotowe można je podawać
same lub z kwaśną śmietaną lub czystym barszczem czerwonym.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Jaka produkcja pierożków. Wyglądają jak spod prasy a nie lepione ręcznie :)
OdpowiedzUsuńOj! Widać że nie wiesz jakie cuda potrafią ręce kochanej babci. Lepsze niż maszyna bo z miłością.
Usuń