Nowe Przepisy

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pielmienie – pierożki z mięsem


Witam serdecznie
Propozycja na smaczne pielmienie , są to pierożki tylko trochę inaczej przygotowane i wywodzące się z kuchni Rosyjskiej . Oryginalny farsz do pielmieni powinien zawierać łój nerkowy ale niestety jest on bardzo trudno dostępny w sklepach i stoiskach mięsnych ponieważ w masarniach różnego rodzaju łój jest traktowany jako odpad i najczęściej wyrzucany , lub co gorsze dodawany do wyrobów wędliniarskich . Także mój farsz jest troszkę inny ale równie smaczny .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 70 pielmieni

na ciasto :
500 g mąki pszennej (poznańskiej)
250 ml letniej wody
3 żółtka
1 łyżeczka soli

na farsz:
500 g mięsa mielonego
(użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego)
1 średnia cebula (80 g)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku

Link do filmu z przygotowania: Pielmieni 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto :
Ciasto przygotowałam trochę inne niż do zwykłych pierogów ponieważ pielmieni dłużej się gotują i zwykłe ciasto które robię najczęściej do pierogów mogło by się rozgotować .
  1. Do miski daję mąkę , żółtka , wodę , sól i całość mieszam łyżką do wstępnego połączenia się składników .
  2. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam kilka minut tak żeby powstało jednolite , gładkie i nie klejące się do dłoni ciasto .
  3. Po wyrobieniu ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką i odstawiam na czas przygotowania farszu aby odpoczęło .
Przygotowanie farszu :
  1. Do miski ścieram cebulę na tarce o drobnych oczkach . ( jeżeli mięso mielimy sami w domu to przy okazji można zmielić cebulę zamiast trzeć ) .
  2. Dodaję mięso mielone , pieprz , czosnek i doprawiam solą .
  3. Całość dokładnie mieszam na początku łyżką a następnie wkładam dłoń i dokładnie wyrabiam aby składniki dobrze się wymieszały . Po wymieszaniu sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy .
Lepienie pielmieni :
  1. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów (jak najcieniej nawet na grubość 1 milimetra )
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki za pomocą szklanki lub foremki .
  3. Teraz w dłoń biorę krążek i na jedną połowę nakładam łyżeczkę farszu , nakrywam drugą połową krążka i zlepiam brzegi ( tak jak tradycyjne pierogi ) . Brzeg zlepiam dość mocno aby farsz nie wyszedł podczas gotowania .
  4. Dwa końce pierożka delikatnie naciągam i łączę , teraz pierożek nie ma kształtu pół księżyca tylko jest bardziej okrągły ( dokładnie to widać na filmiku ) .
  5. Uformowane pielmienie układam na ściereczce .
Gotowanie pielmieni :
  1. W garnku zagotowuję lekko osoloną wodę , dodatkowo do wody można dodać 1 łyżkę oleju .
  2. Do gotującej się wody wrzucam pielmienie i od momentu ich wypłynięcia gotuję około 8 minut . Czas gotowania zależy od wielkości pielmieni .
  3. Ugotowane pielmienie polewam roztopionym masłem .
Pielmienie są gotowe można je podawać same lub z kwaśną śmietaną lub czystym barszczem czerwonym . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa










1 komentarz :

  1. Jaka produkcja pierożków. Wyglądają jak spod prasy a nie lepione ręcznie :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.