poniedziałek, 28 października 2013

Przygotowanie Maku do Ciast


Witam Serdecznie
Żeby przygotować pyszne wypieki z masą makową wcześniej trzeba przygotować mak . W tym wpisie opiszę tylko parzenie maku i to będzie bazowa masa do której będę dodawała różne dodatki w zależności od tego jakie ciasto będę robiła .



Będziemy potrzebować :

ilość suchego maku zależy od tego ile potrzebować będziemy do wypieku ja zrobiłam z 500 g

500 g maku – wyszło mi 800 g masy bez dodatków po zmieleniu
mleko około 1.5 raza więcej od objętości maku ( lub woda)

garnek
durszlak
gaza

Przygotowanie :

  1. mleko (lub wodę ) zagotowuję w garnku
  2. do gotującego się mleka wsypuję mak i gotuję razem przez około 5 minut
  3. Następnie garnek nakrywam pokrywką i odstawiam na kilka godzin ( około 4 do 5 )
  4. po tym czasie odcedzam mak na durszlaku wyłożonym gazą ( tak żeby mak nie przeszedł )
  5. i odstawiam do odsączenia , można delikatnie ściskać gazę żeby lepiej odcisnąć mak
  6. odciśnięty mak mielę w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko
  7. po zmieleniu przepuszczam mak jeszcze raz przez maszynkę – dwa razy w zupełności wystarczy ale jeżeli chcemy to można jeszcze raz go zmielić :)

Zmieloną masę makową bez dodatków można przełożyć do woreczków i zamrozić .
Ja użyłam 300 g masy makowej od razu do drożdżówek a pozostałe 500 g zamroziłam i użyję w późniejszym terminie do ciasta :)


Pozdrawiam Babcia Ewa  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...