Nowe Przepisy

środa, 26 listopada 2014

Śledzie w Śmietanie z Jabłkiem

Witam serdecznie
Propozycja na śledzie w śmietanie z jabłkiem . Są bardzo smaczne i delikatne w smaku.

Będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych matias
1 szklanka gęstej śmietany (200 g)
3 średnie cebule (około 200 g)
1 winne jabłko (około 250 g)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
szczyptę cukru
sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Śledzie w śmietanie z jabłkiem


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję śledzie:
  1. Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były słone.
  2. Płuczę je w zimnej wodzie, zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny, w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą, robię tak 2-3 razy.
  3. Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm.

Przygotowanie pozostałych składników :
  1. Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki (piórka), pokrojoną cebulę przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia.
  2. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach . Starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny.
  3. Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam.
  4. Do śmietany dodaję szczyptę cukru , szczyptę soli, dwie szczypty pieprzu i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Końcowe przygotowanie śledzi w śmietanie :
  1. Do salaterki daję: śledzie, cebulę, jabłko, natkę pietruszki, polewam śmietaną i całość dokładnie mieszam.
  2. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
  3. Tak przygotowane śledzie przed podaniem odstawiam przynajmniej na jedną godzinę aby przeszły smakiem.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem są gotowe . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. czy można te śledzie w śmietanie zrobić np. 2 dni wcześniej , jak również sledzie po cygańsku czy też można zrobić wcześniej 2-3 dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śledzie po cygańsku można przygotować 2 -3 dni wcześniej a odnośnie śledzi w śmietanie to nie proponuję ponieważ mogą podejść wodą (sokiem) i po 2 -3 dniach nie będą tak smaczne.

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.