Nowe Przepisy

piątek, 21 listopada 2014

Ciasto Pomarańczowe – Babka Pomarańczowa


Witam serdecznie
Propozycja na bardzo proste i smaczne ciasto pomarańczowe . Ciasto nie jest bardzo słodkie i idealnie nadaje się do podania do kawy lub herbaty a dodatkowo pięknie pachnie pomarańczami .


Będziemy potrzebować :

400 g maki pszennej (użyłam poznańskiej)
180 g cukru kryształ
150 ml mleka
40 g masła o temperaturze pokojowej
5 jajek- rozdzielone żółtka od białek
1 łyżka stołowa otartej skórki z pomarańczy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g)

opcjonalnie 2 łyżki cukru perlistego do posypania ciasta

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

Link do filmu z przygotowania : Ciasta pomarańczowego



Przygotowanie :
Ciasto pomarańczowe można przygotować za pomocą robota , miksera lub makutry w każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama . Ja przygotowałam tym razem mikserem .
  1. Do miski daję żółtka , cukier i miksuję na puszystą masę .
  2. Do zmiksowanych żółtek dodaję masło , otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksuję tak aby masło połączyło się z masą .
  3. Następnie dodaję proszek do pieczenia i na przemian mąkę z mlekiem cały czas miksując aż powstanie jednolite , gładkie ciasto .
  4. Tak przygotowane ciasto odstawiam na chwilę aby ubić białka . Białka ubijam na sztywną pianę .
  5. Pianę z białek dodaję do ciasta i mieszam powoli łyżką żeby ciasto połączyło się z pianą .
  6. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem .
  7. Górę ciasta posypuję cukrem perlistym – nie jest to konieczne ja posypałam .
Pieczenie ciasta pomarańczowego :
  1. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut .
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  3. Aby się upewnić czy ciasto jest już upieczone możemy wbić w ciasto na przykład patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli jest suchy , to oznacza że ciasto jest upieczone .
  4. Po przestygnięciu ciasto wyjmuję z foremki i stawiam na talerzu nie odwracając go tylko tak jak się piekło . Jeżeli chcemy babkę to odwracamy i mamy babkę pomarańczową :).
Ciasto pomarańczowe jest gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 






13 komentarzy :

  1. Genialnie się prezentuje! Musi być boskie w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy tylko 40g masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak użyłam tylko 40 g masła

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz.Pozdrawiam

      Usuń
    3. Bardzo proszę i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. hmmm a jeśli chodzi o pieczenie w prodiżu ? procedura taka sama ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak procedura taka sama
      Życzę udanego wypieku

      Usuń
  4. Babka pomarańczowa wyszła przepyszna POLECAM ! Pani Ewie dziękuję za wspaniałe przepisy. Z bardzo wielu korzystałam i nadal korzystam a wszystko zawsze się udaje. Grochówka z łuskanego grochu jest przepyszna !
    Pozdrawiam, Krystyna z Poznania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że babka smakowała i się udała i jest mi niezmiernie miło że korzysta Pani z moich przepisów.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. A kiedy będzie przepis na babkę gotowaną. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno przed Wielkanocą się pojawi na blogu :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.