Nowe Przepisy

wtorek, 18 listopada 2014

Wieniec drożdżowy z czekoladą

Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pysznej drożdżówki w kształcie wieńca z czekoladą.

Będziemy potrzebować :

550 g maki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
120 g masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
70 g cukru kryształ
20 g drożdży świeżych
5 g soli

100 g kropelek czekoladowych

50 g masła to pomalowania ciasta

na lukier:
1 białko
około 150 g cukru pudru

lub jeżeli nie chcemy dekorować lukrem to możemy posypać winiec cukrem pudrem


Link do filmu z przygotowania: Wieniec drożdżowy z czekoladą 


Przygotowanie:
Ciasto można przygotować za pomocą robota, miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama. Ja przygotuję ciasto ręcznie.

Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże dodaję około 50 ml letniego mleka, około 1 łyżeczki cukru i jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
  2. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta:
  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, masło (120g), mleko, żółtka, sól, cukier. Składniki ciasta najpierw mieszam w misce za pomocą łyżki aby wstępnie się połączyły.
  2. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi około 4 minut, do momentu gdy będzie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Jeżeli zdarzyłoby się że ciasto jest za luźne (ale nie powinno), to blat podsypujemy większą ilością mąki i nadal  wyrabiamy.
  1. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość .Moje ciasto wyrastało około 80 minut.

Wałkowanie i formowanie wieńca drożdżowego:
  1. 50 g masła roztapiam i odstawiam,użyję je do pomalowania rozwałkowanego ciasta oraz do pomalowania wieńca po uformowaniu.

  2. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i wałkuję na kształt prostokąta o grubości około 3 mm . Ja ciasto rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach około 55 cm x 35 cm .
  1. Tak rozwałkowane ciasto maluję roztopionym masłem, pozostawiając dookoła około 1 cm, niepomalowanego masłem.
  2. Następnie ciasto posypuję kropelkami czekoladowymi, pozostawiam jedną garstkę kropelek aby udekorować górę wieńca po uformowaniu.
  1. Teraz ciasto zwijam jak roladę w rulon od dłuższego boku, zwinięte ciasto układam tak aby brzeg ciasta był pod spodem.
  1. Następnie zwinięte ciasto rozcinam nożem wzdłuż na pół , połówki ciasta układam na grzbiecie (nie rozciętą częścią do blatu). I przeplatam jak ''warkocz'' 2 -3 razy.
  1. Tak zaplecione ciasto formuję na kształt wieńca i przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Na blasze poprawiam wieniec, dokładam pozostałe kropelki aby wieniec ładnie wyglądał.
  1. Górę wieńca maluję masłem i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczenie wieńca drożdżowego:
  1. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnik do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 25 minut.
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  3. Po upieczeniu wieniec odstawiam do wystudzenia w tym czasie przygotuję lukier.
Przygotowanie lukru:
  1. Do miseczki daję białko i stopniowo dodaję cukier puder cały czas mieszając rózgą.
  2. Ilość użytego cukru zależy od wielkości białka. Lukier powinien być ciągnący aby łatwo było nim pisać, ja użyłam całych 150 g cukru pudru.
  3. Gotowym lukrem dekoruję wieniec.
Wieniec drożdżowy z czekoladą jest gotowy. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 
  

3 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.