Nowe Przepisy

wtorek, 18 listopada 2014

Wieniec Drożdżowy z Czekoladą


Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pysznej drożdżówki w kształcie wieńca z czekoladą .

Będziemy potrzebować :

550 g maki pszennej ( użyłam poznańskiej )
200 ml letniego mleka
120 g masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
70 g cukru kryształ
20 g drożdży świeżych
5 g soli

100 g kropelek czekoladowych

50 g masła to pomalowania ciasta

na lukier :
1 białko
około 150 g cukru pudru

lub jeżeli nie chcemy dekorować lukrem to możemy posypać winiec cukrem pudrem

Link do filmu z przygotowania: Wieniec drożdżowy z czekoladą 



Przygotowanie:
Ciasto można przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja przygotuję ciasto ręcznie .

Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże dodaję około 50 ml letniego mleka , około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) i jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
  2. Składniki mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby drożdże zaczęły pracować .
  3. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta :
  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , masło (120g) , mleko , żółtka , sól , cukier . Składniki ciasta najpierw mieszam w misce za pomocą łyżki aby wstępnie się połączyły
  2. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi około 4 minut , do momentu gdy będzie gładkie , lśniące i nie będzie się kleiło do dłoni . Jeżeli zdarzyło by się że ciasto jest za luźne (ale nie powinno) to podsypujemy większą ilością mąki i dalej wyrabiamy .
  3. Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość .Moje ciasto wyrastało około 80 minut .
Wałkowanie i formowanie wieńca drożdżowego :
  1. 50 g masła roztapiam i odstawiam ,użyję je do pomalowania rozwałkowanego ciasta oraz do pomalowania wieńca po uformowaniu .
  2. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy i wałkuję .
  3. Ciasto wałkuję na kształt prostokąta o grubości około 3 mm . Ja ciasto rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach około 55 cm x 35 cm .
  4. Tak rozwałkowane ciasto maluję roztopionym masłem , pozostawiając wkoło około 1cm brzegu nie pomalowanego masłem .
  5. Tak pomalowane ciasto posypuję kropelkami czekoladowymi , pozostawiam jedną garstkę kropelek aby udekorować górę wieńca po uformowaniu .
  6. Teraz ciasto zwijam jak roladę w rulon od dłuższego boku (dokładnie widać to na filmiku) , zwinięte ciasto układam tak aby brzeg ciasta był pod spodem .
  7. Następnie zwinięte ciasto rozcinam nożem wzdłuż na pół , połówki ciasta układam na grzbiecie ( nie rozciętą częścią do blatu ) . I przeplatam jak ''warkocz'' 2 -3 razy .
  8. Tak zaplecione ciasto formuję na kształt wieńca i przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
  9. Na blasze poprawiam wieniec , dokładam pozostałe kropelki aby wieniec ładnie wyglądał .
  10. Górę wieńca maluję masłem i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczenie wieńca drożdżowego :
  1. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnik do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 25minut .
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  3. Po upieczeniu wieniec odstawiam do wystudzenia w tym czasie przygotuję lukier .
Przygotowanie lukru :
  1. Do miseczki daję białko i stopniowo dodaję cukier puder cały czas mieszając energicznie rózgą.
  2. Ilość użytego cukru zależy od wielkości białka . Lukier powinien być ciągnący aby łatwo było nim pisać , ja użyłam całych 150 g cukru pudru .
  3. Gotowym lukrem dekoruję wieniec .
Wieniec drożdżowy z czekoladą jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa   









3 komentarze :

  1. Jest po prostu genialny!! :) Najlepszy z najlepszych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, świetnie zwinięty :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.