Witam
serdecznie
Propozycja
na bardzo proste i smaczne ciasto pomarańczowe . Ciasto nie jest
bardzo słodkie i idealnie nadaje się do podania do kawy lub
herbaty a dodatkowo pięknie pachnie pomarańczami .
Będziemy
potrzebować :
400
g maki pszennej (użyłam poznańskiej)
180
g cukru kryształ
150
ml mleka
40
g masła o temperaturze pokojowej
5
jajek- rozdzielone żółtka od białek
1
łyżka stołowa otartej skórki z pomarańczy
1
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g)
opcjonalnie
2 łyżki cukru perlistego do posypania ciasta
użyłam
foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
Link do filmu z przygotowania : Ciasta pomarańczowego
Przygotowanie
:
Ciasto
pomarańczowe można przygotować za pomocą robota , miksera lub
makutry w każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest
taka sama . Ja przygotowałam tym razem mikserem .
- Do miski daję żółtka , cukier i miksuję na puszystą masę .
- Do zmiksowanych żółtek dodaję masło , otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksuję tak aby masło połączyło się z masą .
- Następnie dodaję proszek do pieczenia i na przemian mąkę z mlekiem cały czas miksując aż powstanie jednolite , gładkie ciasto .
- Tak przygotowane ciasto odstawiam na chwilę aby ubić białka . Białka ubijam na sztywną pianę .
- Pianę z białek dodaję do ciasta i mieszam powoli łyżką żeby ciasto połączyło się z pianą .
- Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem .
- Górę ciasta posypuję cukrem perlistym – nie jest to konieczne ja posypałam .
Pieczenie
ciasta pomarańczowego :
- Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut .
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Aby się upewnić czy ciasto jest już upieczone możemy wbić w ciasto na przykład patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli jest suchy , to oznacza że ciasto jest upieczone .
- Po przestygnięciu ciasto wyjmuję z foremki i stawiam na talerzu nie odwracając go tylko tak jak się piekło . Jeżeli chcemy babkę to odwracamy i mamy babkę pomarańczową :).
Ciasto
pomarańczowe jest gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Genialnie się prezentuje! Musi być boskie w smaku! :)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńczy tylko 40g masła?
OdpowiedzUsuńTak użyłam tylko 40 g masła
UsuńBardzo dziekuje za szybka odpowiedz.Pozdrawiam
UsuńBardzo proszę i również pozdrawiam :)
Usuńhmmm a jeśli chodzi o pieczenie w prodiżu ? procedura taka sama ?
OdpowiedzUsuńTak procedura taka sama
UsuńŻyczę udanego wypieku
Babka pomarańczowa wyszła przepyszna POLECAM ! Pani Ewie dziękuję za wspaniałe przepisy. Z bardzo wielu korzystałam i nadal korzystam a wszystko zawsze się udaje. Grochówka z łuskanego grochu jest przepyszna !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Krystyna z Poznania.
Bardzo mi miło że babka smakowała i się udała i jest mi niezmiernie miło że korzysta Pani z moich przepisów.
UsuńPozdrawiam serdecznie
A kiedy będzie przepis na babkę gotowaną. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa pewno przed Wielkanocą się pojawi na blogu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥