Nowe Przepisy

sobota, 11 października 2014

Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka


Witam serdecznie
Propozycja na bardzo prostą w przygotowaniu i smaczną zupę ziemniaczaną zwaną również kartoflanką . Jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to warto spróbować :)

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3 l zupy

1,5 litra wywaru mięsnego
1 kg obranych ziemniaków
150 g wędzonego boczku
200 g śmietany 12% lub 18% (8 łyżek)
1 średnia cebula (70 g)
kawałek selera (80 g)
1 marchew (200 g)
1 korzeń pietruszki (80 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub masło do podsmażenia boczku

przyprawy :
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
duża szczypta majeranku
1 – 2 łyżki przyprawy w płynie (użyłam maggi)
2 – 3 szt. suszonych grzybków
sól ,pieprz
jeżeli nie chcemy używać przyprawy w płynie możemy użyć lubczyk
W nawiasach podałam orientacyjnie ile ważyły poszczególne składniki na zupę.

Link do filmu z przygotowania : Zupa ziemniaczana - kartoflanka



Przygotowanie :
Wywar ugotowałam wcześniej przed przygotowaniem zupy . Ugotowałam go z jednej dużej ćwiartki kurczaka , 2 litrów wody , małej marchewki , małej pietruszki , kawałka selera , jednej małej cebuli . Wywaru nie doprawiałam , całość gotowała od momentu zagotowania około 40 minut. Następnie odlałam czysty wywar i użyłam do przygotowania zupy ziemniaczanej .

Przygotowanie składników na zupę :
  1. Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę daję do miski i zalewam wodą ( jak będę miała je dodać do zupy to odleję wodę ) .
  2. Marchew , korzeń pietruszki , seler – oczyszczam , myję i kroję w drobną kostkę . Pokrojone warzywa dodaję do ziemniaków w misce .
  3. Boczek kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki .
  4. Cebulę kroję w kostkę i dodaję do boczku .
  5. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do boczku .
  6. Umytą i osączoną natkę drobno siekam i daję do osobnej miseczki , posypię nią zupę na talerzu .
Gotowanie zupy ziemniaczanej :
  1. Z miski z ziemniakami i pozostałymi warzywami odlewam wodę .
  2. I wsypuję do garnka , wlewam wywar mięsny dodaję listek laurowy , ziele angielskie i suszone grzybki . Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem .
  3. W tym czasie gdy zupa się gotuję na patelni podgrzewam olej i podsmażam boczek , cebulę i czosnek przez około 10 minut , tak żeby cebula się zeszkliła a boczek zrumienił .
  4. Podsmażony boczek ,cebulę , czosnek daję do zupy doprawiam solą (dwie duże szczypty) pieprzem (dwie duże szczypty) i przyprawą w płynie .
  5. Mieszam i gotuję do miękkości składników.
  6. Zupę ziemniaczaną gotowałam od momentu zagotowania około 30 minut , następnie zakręciłam gaz i ją zabieliłam .
  7. Do śmietany dałam kilka łyżek płynu z gorącej zupy , dokładnie wymieszałam i dodałam śmietanę do zupy w garnku . Dodałam dużą szczyptę majeranku całość dokładnie mieszam , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą , pieprzem – zupa jest gotowa .
  8. Zupę na talerzu posypuję natką pietruszki .
Zupa ziemniaczana – kartoflanka jest gotowa można podawać . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 






14 komentarzy :

  1. Bardzo lubię takie zupki, teraz coraz chłodniej, a więc kochajmy zupy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu dość często gości na stole, dzieciaki i mąż uwielbiają :) Pyszności!!! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pożywna zupa, w sam raz na obiad w dzień taki jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna. Mężowi bardzo smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że zupa smakuje, Pozdrawiam serdecznie Panią jak i męża :)

      Usuń
  5. taka zupa kojarzy mi się z dzieciństwa jak gotowała moja babcia,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis kojarzy się z miłymi wspomnieniami
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Pyszna zupka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Witam ,
    Pani Ewo ma pani świetne przepisy na zupy i nie tylko, czy na zupę porową może pani polecić dobry przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj niestety, nie znam żadnego dobrego przepisu na zupę porową
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Jestem amatorem jeżeli chodzi o gotowanie zup. Zrobiłam kartoflankę według Pani przepisu i mojemu partnerowi bardzo smakowała. Dodałam tylko białą kiełbasę, żeby mój mięsożerca był zadowolony i wyszło rewelacyjnie. Może w końcu przekonam się do zup. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zupa smakowała i że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.