Nowe Przepisy

wtorek, 7 października 2014

Makaron z Sosem Mięsnym i Pieczarkami


Witam serdecznie
Propozycja na danie obiadowe z makaronu z sosem mięsnym i pieczarkami . Danie jest smaczne , syte i każdemu powinno smakować kto lubi makaron :)

Będziemy potrzebować :

500 g makaronu kokardki ( lub innego)
500 g mięsa mielonego (jakie lubimy)
300 g pieczarek
500 g przecieru pomidorowego
150 g cebuli
6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
3 - 4 ząbki czosnku
150 g sera żółtego
olej do smażenia
przyprawy:
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
do smaku sól , pieprz ,
papryka słodka , pieprz cayenne

Link do filmu z przygotowaniem : Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję składniki na sos:
  1. Wypłukane i osączone pieczarki kroję w cienkie pół plasterki .
  2. Cebulę kroję w kostkę .
  3. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli .
  4. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach .
Przygotowanie sosu (sos można przygotować na dużej patelni lub w rondlu ):
  1. Na patelnię z rozgrzanym olejem daję cebulę z czosnkiem i podsmażam przez około 5 minut.
  2. Następnie dodaję mielone mięso , mieszam i całość smażę kolejne 10 minut .
  3. Po 10 minutach dodaję na patelnię pieczarki , mieszam i całość smażę kolejne 15 minut .
  4. Po 15 minutach do składników na patelni dodaję przecier pomidorowy , koncentrat pomidorowy , przyprawy , doprawiam sola , pieprzem , papryką i pieprzem cayenne ( lubię ostry sos więc pieprzu cayenne dałam dużą szczyptę )
  5. Całość mieszam i smażę jeszcze około 5 minut – sos jest gotowy .
  6. W międzyczasie gotuję makaron według przepisu na opakowaniu po ugotowaniu odcedzam i gorący wymieszam z sosem .
  7. Makaron możemy wymieszać w garnku lub dodać na patelnię jeżeli nam się zmieści .
  8. Na talerzu makaron posypuję żółtym serem .
Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami jest gotowy . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa






2 komentarze :

  1. ooo dobry przepis w sam raz pomiędzy wykładami, treściwie i szybko to mi się podoba choć ja dodam do tego sos chilli Develey, po którego osobiście często sięgam aby urozmaicić potrawy

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.