Witam serdecznie
Propozycja na pyszne danie obiadowe w formie zapiekanki z makaronu i pieczarek polanych sosem beszamel .
Propozycja na pyszne danie obiadowe w formie zapiekanki z makaronu i pieczarek polanych sosem beszamel .
Będziemy potrzebować :
500 g pieczarek
500 g makaronu ( rurki lub innego)
300 g sera mozzarella
200 g dobrej szynki (ja użyłam z
indyka)
100 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól , pieprz do smaku
olej do smażenia
na sos beszamel :
500 ml mleka
30 g mąki pszennej
30 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
naczynie żaroodporne – użyłam o
wymiarach 39 x 24 x 6,5 cm
Link do filmu z przygotowania : Zapiekanki z makaronem i pieczarkami
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję składniki na
zapiekankę :
- Umyte i osączone pieczarki kroję na małe kawałki .
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do pieczarek .
- Ser mozzarella kroję w drobną kostkę .
- Szynkę kroję w drobną kostkę .
- Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach .
Składniki mam pokrojone teraz je
podsmażę i przygotuję sos :
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzam .
- Na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju daję pieczarki z czosnkiem i smażę do momentu odparowania wody – smażyłam około 15 minut .
- Po usmażeniu pieczarek i zakręceniu gazu doprawiam je pieprzem ( dałam dwie duże szczypty ) i solą (dałam dwie szczypty soli ).
- Teraz przygotuję sos beszamel . W garnku roztapiam masło , do roztopionego dodaję mąkę i robię białą zasmażkę . Do zasmażki wlewam mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając . Gdy sos beszamel się zagotuje zakręcam gaz dodaję szczyptę gałki muszkatołowej , szczyptę soli i całość dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy (jeżeli ktoś nigdy nie robił sosu beszamel to proszę zobaczyć na filmie starałam się dokładnie pokazać proces przygotowania sosu ) .
Końcowe przygotowanie zapiekanki :
- Odcedzony makaron daję do naczynia żaroodpornego , dodaję pieczarki , ser mozzarella , szynkę . Całość dokładnie mieszam .
- Górę zapiekanki polewam równomiernie po całej powierzchni sosem beszamel ,
- i posypuję żółtym serem .
- Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę , naczynia nie nakrywam i zapiekam około 20 minut tak żeby ser na górze ładnie się zrumienił .
- Piekarnik miałam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
Zapiekanka z makaronu i pieczarek jest
gotowa można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! ! Jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowała i przepis się przydał :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wypróbowana dzisiaj, mega syta :)
OdpowiedzUsuń