Nowe Przepisy

czwartek, 16 października 2014

Zapiekanka z Makaronem i Pieczarkami w Sosie Beszamel


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne danie obiadowe w formie zapiekanki z makaronu i pieczarek polanych sosem beszamel .


Będziemy potrzebować :

500 g pieczarek
500 g makaronu ( rurki lub innego)
300 g sera mozzarella
200 g dobrej szynki (ja użyłam z indyka)
100 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól , pieprz do smaku
olej do smażenia

na sos beszamel :
500 ml mleka
30 g mąki pszennej
30 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

naczynie żaroodporne – użyłam o wymiarach 39 x 24 x 6,5 cm

Link do filmu z przygotowania : Zapiekanki z makaronem i pieczarkami 



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję składniki na zapiekankę :
  1. Umyte i osączone pieczarki kroję na małe kawałki .
  2. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do pieczarek .
  3. Ser mozzarella kroję w drobną kostkę .
  4. Szynkę kroję w drobną kostkę .
  5. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach .
Składniki mam pokrojone teraz je podsmażę i przygotuję sos :
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzam .
  2. Na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju daję pieczarki z czosnkiem i smażę do momentu odparowania wody – smażyłam około 15 minut .
  3. Po usmażeniu pieczarek i zakręceniu gazu doprawiam je pieprzem ( dałam dwie duże szczypty ) i solą (dałam dwie szczypty soli ).
  4. Teraz przygotuję sos beszamel . W garnku roztapiam masło , do roztopionego dodaję mąkę i robię białą zasmażkę . Do zasmażki wlewam mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając . Gdy sos beszamel się zagotuje zakręcam gaz dodaję szczyptę gałki muszkatołowej , szczyptę soli i całość dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy (jeżeli ktoś nigdy nie robił sosu beszamel to proszę zobaczyć na filmie starałam się dokładnie pokazać proces przygotowania sosu ) .
Końcowe przygotowanie zapiekanki :
  1. Odcedzony makaron daję do naczynia żaroodpornego , dodaję pieczarki , ser mozzarella , szynkę . Całość dokładnie mieszam .
  2. Górę zapiekanki polewam równomiernie po całej powierzchni sosem beszamel ,
  3. i posypuję żółtym serem .
  4. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę , naczynia nie nakrywam i zapiekam około 20 minut tak żeby ser na górze ładnie się zrumienił .
  5. Piekarnik miałam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
Zapiekanka z makaronu i pieczarek jest gotowa można podawać . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa   







3 komentarze :

  1. Zrobiłam! ! Jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowała i przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.