Nowe Przepisy

środa, 1 października 2014

Pyszne Ciastka Bezglutenowe

ciastka bez glutenu
Witam serdecznie
Propozycja na ciastka bezglutenowe , są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne więc polecam nie tylko osobom chorym na celiakie .

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy z piekarnika

250 g mąki kukurydzianej
50 g skrobi kukurydzianej ( ewentualnie ziemniaczanej )
2 jajka (rozmiar L)
80 g cukru pudru
20 g orzechów włoskich ( mielonych)
50 g masła roztopionego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego )
1 łyżeczka cukru waniliowego


Link do filmu z przygotowania: Ciastka bezglutenowe 


Przygotowanie:
Ciasto możemy przygotować za pomocą miksera, robota lub ręcznie, Ja przygotuję ręcznie w każdym przypadku kolejność dodawania składników jest taka sama.
  1. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier puder i roztrzepuję rózgą tak żeby cukier połączył się z jajkami.
  1. Do roztrzepanych jajek dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal ubijam rózgą aby masło połączyło się z jajkami.
  2. Teraz do miski dodaję pozostałe składniki – mąkę kukurydzianą, skrobie, orzechy,cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
  3. Dokładnie mieszam łyżką żeby składniki się połączyły i powstało ciasto – ciasto po wyrobieniu nie jest sztywne tylko miękkie (nie jak ciasto kruche) dokładnie jakie jest widać na filmie.
  1. Tak przygotowane ciasto przekładam na folię aluminiową lub folię spożywczą, zawijam i wkładam do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia.
Po 1 godzinie :
  1. Schłodzone ciasto wyjmuję z folii aluminiowej, wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru (użyłam papieru do pieczenia) i rozwałkowuję na grubość około 4 - 5mm.
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie ciastek bezglutenowych :
  1. Blachę z ciastkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę.
  2. Ciastka piekę około 14 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.

Ciastka bezglutenowe są gotowe można się częstować. Życzę smacznego i udanych wypieków.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



2 komentarze :

  1. Faktycznie przepis jest dość prosty. Chętnie wypróbuję bo ciasteczka wyglądają zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja :) Ciasteczka wyglądają perfekcyjnie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.