Nowe Przepisy

piątek, 26 września 2014

Leczo z Mięsem Indyka

Witam serdecznie
Propozycja na smaczne leczo z mięsem indyka.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 l lecza

1 kg mięsa indyka (użyłam udziec bez kości)
250 g boczku wędzonego

4 papryki czerwone (700 g)
1 papryka pomarańczowa (300 g)
1 papryka zielona (200 g)

1 cukinia (700 g)
1 kg pomidorów
250 g cebuli
5 ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól , pieprz do smaku
i olej do smażenia

garnek o pojemności około 4 l i patelnia

Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na leczo:
  1. Umyte i osuszone mięso z indyka, kroję w nie za dużą kostkę.
  2. Boczek kroję w kostkę.
  3. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Oczyszczoną paprykę kroję w paseczki o długości około 3-4 cm.
  4. Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli ma duże gniazda nasienne to je wycinam i wyrzucam. Cukinię kroję w kostkę aby łatwiej było mi ją pokroić najpierw kroję w paseczki i następnie w kostkę.
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  6. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  7. Pomidory obieram ze skórki, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki – aby łatwiej było obrać pomidory, wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą.
Składniki pokrojone teraz czas na przygotowanie lecza:
  1. Do garnka wlewam troszkę oleju (około 5 łyżek) rozgrzewam i wsypuję pokrojoną paprykę. Przykrywam i duszę na małym ogniu.
  2. W tym samym czasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam boczek.
  3. Boczek podsmażam przez 10 minut następnie dodaję do niego pokrojoną cebulę , dokładnie mieszam i smażę do zeszklenia cebuli (około 5 minut ) .
  4. Następnie boczek z cebulą dodaję do garnka z papryką mieszam i nadal duszę pod przykryciem na małym ogniu .
  5. Teraz na patelni z niewielką ilością oleju podsmażam mięso z indyka przez około 10 minut .
  6. Obsmażone mięso razem z sosem dodaję do garnka z papryką całość mieszam i nadal dusze pod przykryciem około 10 minut .
  7. Po 10 minutach dodaję pozostałe składniki lecza : cukinię ,pomidory ,czosnek , przyprawy , sól ,pieprz dokładnie mieszam i gotuję do miękkości składników lecza - około 20 minut .
  8. Po 20 sprawdzam smak jeżeli trzeba to odprawiam – zakręcam gaz leczo jest gotowe .
  9. W sumie leczo dusiło się około 60 minut .
Leczo z mięsem indyka jest gotowe . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







3 komentarze :

  1. Witam, jak przechowuje Pani leczo? Czy ono nadaje się do przechowywania w słoiku? Jeśli tak to jak długo? Do tej pory zazwyczaj mroziłam, ale właściwie nie wiem czy muszę zajmować sobie miejsce, bo jakby dało się trzymać w słoikach to mogłabym zrobić więcej na zapas. Jak Pani uważa?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można przełożyć do słoików i pasteryzować, Ja robię na przykład do słoików takie leczo, Leczo na zimę nie dodaję mięsa tylko same warzywa a potem podczas przygotowania lecza dodaję różnego rodzaju mięso zależy jakie leczo robię.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Kolejne pyszne danie, kolejny przepis z Pani strony który wyszedł tak smaczny, że zachwalaniom nie było końca:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.