Witam
serdecznie
Propozycja
na podanie puree z ziemniaków w trochę innym kolorze niż
klasycznym , bo na lekko pomarańczowo :)
Będziemy
potrzebować :
1
kg ziemniaków
200
g marchwi
130
ml gorącego mleka
30
g masła ( 2 łyżki stołowe)
sól
do smaku
Przygotowanie
:
Marchew
i ziemniaki należy gotować w tym samym czasie żeby puree było
gorące podczas podawania .
- Marchewkę oczyszczam , myję pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze kawałki . Pokrojoną wrzucam do garnka zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości około 40 minut .
- Po ugotowaniu odcedzam i gorącą marchew rozdrabniam blenderem na papkę ( jeżeli nie mamy blendera można rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito )
- Ziemniaki obieram , płuczę i zalewam zimną wodą w garnku tak żeby były przykryte , lekko solę . Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków .
- Ugotowane ziemniaki odcedzam i rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków .
- W międzyczasie grzeję mleko tak żeby było mocno gorące i po dodaniu do puree nie ostudziło ziemniaków .
Składniki
mam gotowe , końcowe przygotowanie puree :
- Do gorących ziemniaków dodaję gorącą marchewkę , masło i mleko i wszystko razem dokładnie mieszam w garnku .
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba doprawiam odrobiną soli .
Pomarańczowe
puree z ziemniaków jest gotowe można podawać do obiadu aby ładniej
wyglądało na talerzu możemy je nałożyć za pomocą łyżki do
lodów i zrobić kulki . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz