Nowe Przepisy

piątek, 12 września 2014

Pomarańczowe Puree z Ziemniaków


Witam serdecznie
Propozycja na podanie puree z ziemniaków w trochę innym kolorze niż klasycznym , bo na lekko pomarańczowo :)


Będziemy potrzebować :

1 kg ziemniaków
200 g marchwi
130 ml gorącego mleka
30 g masła ( 2 łyżki stołowe)
sól do smaku

Przygotowanie :

Marchew i ziemniaki należy gotować w tym samym czasie żeby puree było gorące podczas podawania .
  1. Marchewkę oczyszczam , myję pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze kawałki . Pokrojoną wrzucam do garnka zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości około 40 minut .
  2. Po ugotowaniu odcedzam i gorącą marchew rozdrabniam blenderem na papkę ( jeżeli nie mamy blendera można rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito )
  3. Ziemniaki obieram , płuczę i zalewam zimną wodą w garnku tak żeby były przykryte , lekko solę . Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków .
  4. Ugotowane ziemniaki odcedzam i rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków .
  5. W międzyczasie grzeję mleko tak żeby było mocno gorące i po dodaniu do puree nie ostudziło ziemniaków .
Składniki mam gotowe , końcowe przygotowanie puree :
  1. Do gorących ziemniaków dodaję gorącą marchewkę , masło i mleko i wszystko razem dokładnie mieszam w garnku .
  2. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba doprawiam odrobiną soli .
Pomarańczowe puree z ziemniaków jest gotowe można podawać do obiadu aby ładniej wyglądało na talerzu możemy je nałożyć za pomocą łyżki do lodów i zrobić kulki . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 






Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.