Witam serdecznie
Propozycja na bardzo dobre placki z
ugotowanych ziemniaków . Do przygotowania placków można
wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu .
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 9
placków
500 g ziemniaków (po obraniu i
ugotowaniu)
70 ml mleka
2 jajka
40 g mąki pszennej ( 3 łyżki )
50 g szynki (lub innej wędliny)
1 łyżeczka majeranku
sól , pieprz do smaku
masło lub olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Placki z ugotowanych ziemniaków
Przygotowanie :
- Jeżeli używamy ziemniaków ugotowanych które pozostały z obiadu to pomijamy ten punkt.
- Ziemniaki obieram, płuczę i zalewam zimną wodą w garnku tak żeby były przykryte, delikatnie solę. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków. Następnie odcedzam i rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.
- Szynkę kroję w drobną kostkę i daję do miseczki. Do szynki dodaję jajka, majeranek doprawiam solą (duża szczypta), pieprzem (duża szczypta) i wszystko razem dokładnie mieszam.
- Do zimnych ziemniaków dodaję mleko i dokładnie mieszam (ucieram) łyżką.
- Teraz do ziemniaków dodaję wymieszane jajka z szynką dodaję mąkę i całość dokładnie mieszam żeby powstała jednolita masa - sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.
Smażenie placków ziemniaczanych:
- Z tak przygotowanej masy będę smażyła placki. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładam po dużej łyżce masy i smażę z obydwu stron na złoty kolor (tak jak placki ziemniaczane ).
- Po usmażeniu możemy ułożyć placki na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki z ugotowanych ziemniaków są
gotowe można podawać z surówką, sałatką lub sosem. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Lubie takie p;placuszki:)
OdpowiedzUsuńDobry sposób na wnuki. Będą u mnie w ferie.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będą im smakowały :)
Usuń