Nowe Przepisy

sobota, 13 września 2014

Placki z Ugotowanych Ziemniaków

Witam serdecznie
Propozycja na bardzo dobre placki z ugotowanych ziemniaków . Do przygotowania placków można wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 9 placków

500 g ziemniaków (po obraniu i ugotowaniu)
70 ml mleka

2 jajka
40 g mąki pszennej ( 3 łyżki )
50 g szynki (lub innej wędliny)
1 łyżeczka majeranku
sól , pieprz do smaku

masło lub olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Placki z ugotowanych ziemniaków


Przygotowanie :
  1. Jeżeli używamy ziemniaków ugotowanych które pozostały z obiadu to pomijamy ten punkt. 
  2.  Ziemniaki obieram, płuczę i zalewam zimną wodą w garnku tak żeby były przykryte, delikatnie solę. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków. Następnie odcedzam i rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.
  1. Szynkę kroję w drobną kostkę i daję do miseczki. Do szynki dodaję jajka, majeranek doprawiam solą (duża szczypta), pieprzem (duża szczypta) i wszystko razem dokładnie mieszam.

  1. Do zimnych ziemniaków dodaję mleko i dokładnie mieszam (ucieram) łyżką.

  2. Teraz do ziemniaków dodaję wymieszane jajka z szynką dodaję mąkę i całość dokładnie mieszam żeby powstała jednolita masa - sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.

Smażenie placków ziemniaczanych:
  1. Z tak przygotowanej masy będę smażyła placki. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładam po dużej łyżce masy i smażę z obydwu stron na złoty kolor (tak jak placki ziemniaczane ).
  1. Po usmażeniu możemy ułożyć placki na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki z ugotowanych ziemniaków są gotowe można podawać z surówką, sałatką lub sosem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

4 komentarze :

  1. świetny post :)

    pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry sposób na wnuki. Będą u mnie w ferie.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.