Nowe Przepisy

piątek, 26 września 2014

Ciastka Amoniaczki

ciastka z amoniakiem
Witam serdecznie
Propozycja na proste i pyszne ciastka amoniaczki. Jest to wiekowy przepis, pewnie większość z nas go zna ale można sobie przypomnieć. Amoniaczki idealnie nadają się do herbaty lub kawy. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3 blach amoniaczków

500 g maki pszennej
120 g cukru pudru
100 g masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajko całe
1/2 szklanki mleka ( 125ml)
2 łyżeczki amoniaku (14 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego (6 g)
szczypta soli
cukier kryształ gruby lub cukier perlisty do posypania ciastek przed pieczeniem
białko to pomalowania amoniaczków przed pieczeniem


Link do filmu z przygotowania : Ciastka amoniaczki


Przygotowanie :
  1. Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję cukier puder, amoniak, cukier waniliowy, sól, masło lub margarynę (o temperaturze pokojowej) i pocierając dłońmi łączę składniki. Jeżeli chcemy składniki możemy posiekać nożem tak aby się połączyły lub zmikoswać.
  2. Następnie w tak połączonych składnikach robię dołeczek, na środek wlewam żółtka i całe jajko, delikatnie łącze palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło (dokładnie widać to na filmie).
  1. Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno), że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać.

  2. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą lub w folię aluminiową, możemy włożyć do woreczka i wkładam do lodówki na około 30 minut.

Po 30 minutach:
  1. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm, aby ciasto nie kleiło się do wałka, smaruję wałek mąką.
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka foremką i układam amoniaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami pozostawiam około 1 cm odstępu żeby się nie skleiły.
  1. Ciastka na blasze maluję rozmąconym białkiem i posypuję cukrem.

Pieczenie ciastek amoniaczków :
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Amoniaczki piekę na złoty kolor około 14 minut.
Ciastka amoniaczki są gotowe. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

6 komentarzy :

  1. idealne! chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ich smak. Niepowtarzalny... piękne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam i również dziękuję za wstawienie przepisu. Dzięki Pani nauczyłam się je robić i robię odkąd tylko je u Pani zobaczyłam i robię dość często.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że przepis na amoniaczki się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.