Nowe Przepisy

piątek, 26 września 2014

Ciastka Amoniaczki


Witam serdecznie
Propozycja na proste i dobre ciastka amoniaczki . Jest to wiekowy przepis , pewnie większość z nas go zna ale można sobie przypomnieć . Amoniaczki idealnie nadają się do herbatki lub kawki :)

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3 blach amoniaczków

500 g maki pszennej
120 g cukru pudru
100 g masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajko całe
1/2 szklanki mleka ( 125ml)
2 łyżeczki amoniaku (14 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego (6 g)
szczypta soli
cukier kryształ gruby lub cukier perlisty do posypania ciastek przed pieczeniem
białko to pomalowania amoniaczków przed pieczeniem

Link do filmu z przygotowania : Ciastka amoniaczki



Przygotowanie :
  1. Na blat wysypuję mąkę , cukier puder , amoniak , cukier waniliowy , sól dodaję masło lub margarynę (w temperaturze pokojowej) i pocierając dłońmi łączę składniki . Jeżeli chcemy składniki możemy posiekać nożem aby się połączyły .
  2. Następnie w tak połączonych składnikach robię dołeczek , na środek wlewam żółtka i całe jajko , delikatnie łącze palcem aby jajka nie wypłynęły na blat . Mleko również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ) .
  3. Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno:)że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać .
  4. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię aluminiową (lub woreczek ) i wkładam do lodówki na około 30 minut .

Po 30 minutach :
  1. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 4 mm aby ciasto nie kleiło się do wałka posypuję wałek mąką .
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka foremką i układam amoniaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pomiędzy ciastkami pozostawiam około 1 cm odstępu żeby się nie skleiły .
  3. Ciastka na blasze maluję rozmąconym białkiem i posypuję cukrem .

Pieczenie ciastek amoniaczków :
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  2. Amoniaczki piekę na złoty kolor około 14 minut .
Ciastka amoniaczki są gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  







6 komentarzy :

  1. idealne! chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ich smak. Niepowtarzalny... piękne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam i również dziękuję za wstawienie przepisu. Dzięki Pani nauczyłam się je robić i robię odkąd tylko je u Pani zobaczyłam i robię dość często.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że przepis na amoniaczki się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.