Witam serdecznie
Propozycja na proste i pyszne ciastka
amoniaczki. Jest to wiekowy przepis, pewnie większość z nas go
zna ale można sobie przypomnieć. Amoniaczki idealnie nadają się
do herbaty lub kawy. Polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3
blach amoniaczków
500 g maki pszennej
120 g cukru pudru
100 g masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajko całe
1/2 szklanki mleka ( 125ml)
2 łyżeczki amoniaku (14 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego (6 g)
szczypta soli
cukier kryształ gruby lub cukier
perlisty do posypania ciastek przed pieczeniem
białko to pomalowania amoniaczków
przed pieczeniem
Link do filmu z przygotowania : Ciastka amoniaczki
Przygotowanie :
- Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję cukier puder, amoniak, cukier waniliowy, sól, masło lub margarynę (o temperaturze pokojowej) i pocierając dłońmi łączę składniki. Jeżeli chcemy składniki możemy posiekać nożem tak aby się połączyły lub zmikoswać.
- Następnie w tak połączonych składnikach robię dołeczek, na środek wlewam żółtka i całe jajko, delikatnie łącze palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło (dokładnie widać to na filmie).
- Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno), że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać.
- Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą lub w folię aluminiową, możemy włożyć do woreczka i wkładam do lodówki na około 30 minut.
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm, aby ciasto nie kleiło się do wałka, smaruję wałek mąką.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka foremką i układam amoniaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami pozostawiam około 1 cm odstępu żeby się nie skleiły.
- Ciastka na blasze maluję rozmąconym białkiem i posypuję cukrem.
Pieczenie ciastek amoniaczków :
- Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Amoniaczki piekę na złoty kolor około 14 minut.
Ciastka amoniaczki są gotowe. Życzę
udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
idealne! chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńUwielbiam ich smak. Niepowtarzalny... piękne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWitam i również dziękuję za wstawienie przepisu. Dzięki Pani nauczyłam się je robić i robię odkąd tylko je u Pani zobaczyłam i robię dość często.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się że przepis na amoniaczki się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
Ciasteczka pyszna! ale zastanawiam się,czy można byłoby upiec z tego ciasta 3 placki a potem przełożyć ja np.powidłami.Jakoś brak mi odwagi do wypróbowania....
OdpowiedzUsuńOczywiście że można upiec większe placki i przełożyć na przykład dżemem, bitą śmietaną, lub tym czym lubimy.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super polecam ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.Już piekłam ciasteczka korzystając z Pani przepisu.Są przepyszne,zupełnie jak kiedyś mojej mamy.Dziękuję i serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że ciasteczka smakowały. Pozdrawiam serdecznie 💖😘
Usuń