Nowe Przepisy

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Szarlotka na Biszkopcie z Kremem z Bitej Śmietany


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną szarlotkę na biszkopcie z kremem . Przygotowanie szarlotki wymaga troszkę pracy ale ciacho jest pyszne i rekompensuje włożony trud :) .

Będziemy potrzebować :

na ciasto :
150 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
5 jaj - rozdzielone żółtka od białek
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

na warstwę jabłek :
2 kg jabłek winnych ( najlepiej Polskich:)
2 galaretki pomarańczowe
2 łyżki cukru kryształu
około 4 łyżek wody

na krem :
500 ml śmietany 30%
400 g serka homogenizowanego naturalnego
100 g cukru pudru

2 łyżki nutelli do dekoracji

użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24 cm

Link do filmu z przygotowaniem : Szarlotki na biszkopcie 



Przygotowanie :

Opis przygotowania szarlotki zacznę od uprażenia jabłek ale możemy najpierw przygotować ciasto i odstawić do wystudzenia a w międzyczasie prażyć jabłka.

Prażenie jabłek :
  1. Jabłka obieram ze skórki (skórkę zamiast wyrzucać możemy ususzyć w piekarniku a potem dodać do herbatki ).
  2. Obrane przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę .
  3. Pokrojone jabłka wrzucam do garnka dodaję cukier , wodę i garnek stawia na gazie.
  4. Jabłka prażę na małym ogniu około 40 minut , od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliły (jak wyglądają uprażone jabłka można zobaczyć dokładnie na filmie ) .
  5. Do gorących uprażonych jabłek dodaję galaretkę i całość dokładnie mieszam . Tak przygotowaną masę odstawiam do momentu tężenia – w moim przypadku odstawiłam na około 3 godziny ale możemy masę wyłożyć na tackę i po ostygnięciu wstawić do lodówki wtedy szybciej zacznie tężeć galaretka .
  6. Następnie masę wyłożę na wystudzone ciasto .
Przygotowanie ciasta pod szarlotkę :
Ciasto możemy przygotować robotem , mikserem lub w makutrze w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama. Ja przygotuję w makutrze.
  1. Do makutry daję żółtka , cukier puder i ucieram na jednolitą puszystą masę ( ucieram aż żółtka zbieleją )
  2. Następnie stopniowo dodaję olej cały czas ucierając.
  3. Po wchłonięciu się oleju dodaję cukier waniliowy , proszek do pieczenia , mąkę i całość ucieram przez chwilę tak żeby składniki się połączyły .
  4. Teraz makutrę z ciastem odstawiam na chwilę żeby ubić białka na sztywną pianę .
  5. Ubite białka dodaję do ciasta i dokładnie mieszam tak żeby piana połączyła się z ciastem .
  6. Teraz ciasto przekładam do foremki wcześniej wysmarowanej dokładnie tłuszczem i wyrównuję łopatką górę .
  7. Foremkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor , w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
  8. W pierwszych 20 minutach pieczenia ciasta, nie należy otwierać piekarnika żeby ciasto nie opadło . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić wykałaczkę i jak jest sucha po wyjęciu to znaczy że ciasto jest upieczone .
  9. Po upieczeniu ciasta nie wyjmuję go od razu z piekarnika tylko wyłączam grzanie , uchylam lekko piekarnik i pozostawiam na około 5 minut do ostygnięcia . Dzięki temu ciasto tak bardzo się nie skurczy :) Następnie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia .

Kolejny etap przygotowania szarlotki :
  1. Ciasto mam już zimne ( nie wyjmowałam go z foremki bo mam ją rozpinaną i wyjmę ciasto dopiero po nałożeniu masy jabłkowej ale jeżeli pieczemy w tradycyjnej foremce to najlepiej wyjąć ciasto z foremki i dopiero wtedy nałożyć tężejącą masę jabłkową )
  2. Na ciasto nakładam zimną i tężejącą masę jabłkową i ją wyrównuję , ciasto na chwilę odstawiam do lodówki a w tym czasie przygotuję krem .
  3. Do miski wlewam śmietanę ubijam ją mikserem na szybkich obrotach około 2 minut następnie dodaję stopniowo cukier puder cały czas miksując .
  4. Do ubitej śmietany dodaję serek homogenizowany i całość delikatnie mieszam żeby składniki ze sobą się połączyły – krem jest gotowy .
Końcowe przygotowanie szarlotki na biszkopcie :
  1. Ciasto wyjmuję z lodówki ( odpinam foremkę ) na masę jabłkową nakładam krem i równo go rozprowadzam po masie .
  2. Górę szarlotki dekoruję nutellą , piszę nią po kremie za pomocą łyżeczki – aby łatwiej było pisać, słoik nutelli włożyłam na chwilę do nagrzanego piekarnika i ją podgrzałam dzięki temu stała się płynna , można podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w ciepłej kąpieli wodnej .
  3. Tak przygotowaną szarlotkę przed podaniem wstawiam do schłodzenia do lodówki na około 1 godzinę .
Szarlotka na biszkopcie jest gotowa , można podawać .Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  








5 komentarzy :

  1. Piękna szarlotka i tak jak lubię dużo jabłek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooooooooooooooo Babciu jakie cudo :) wspaniałe ciacho :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, taki wysokie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie:Czy można użyć śmietany 36 proc?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.