Nowe Przepisy

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Placki Ziemniaczane z Jabłkami

Witam serdecznie
Propozycja na troszkę inne placki ziemniaczane niż tradycyjne bo z dodatkiem jabłek i selera. Są proste w przygotowaniu i smaczne.


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 20 placków

1 kg ziemniaków
2 jabłka winne (około 300g)
kawałek korzenia selera (około 100g )
1 cebula
2 jajka
około 4 łyżek mąki pszennej (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków)
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól , pieprz
olej do smażenia

na sos:
2 łyżeczki chrzanu tartego
6 łyżek śmietany kwaśnej


Link do filmu z przepisem: Placki ziemniaczane z jabłkami 


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieram i płuczę. Jabłka obieram ze skórki (ja dodatkowo przekroiłam jabłka na pół i usunęłam gniazda nasienne ponieważ do starcia użyję maszynki elektrycznej). Korzeń selera i cebulę również obieram.
  2. Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekam.

  3. Tak przygotowane ziemniaki, seler, jabłka, cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach lub ścieram w maszyn ce do mielenia mięsa z odpowiednią końcówką do tarcia.
  1. Do startych składników na placki dodaję posiekany szczypiorek, jajka, doprawiam solą, pieprzem, dodaję majeranek i na początek około 3 łyżek mąki i wszystko razem dokładnie mieszam.

  2. Sprawdzam smak i doprawiam sola, pieprzem i jeżeli trzeba dodaję resztę mąki tym razem do masy dodałam w sumie 4 łyżki mąki i jeszcze raz dokładnie mieszam.
  1. Masa na placki ziemniaczane jest gotowa można smażyć .
  2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę nie za duże placuszki ziemniaczane na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone możemy ułożyć na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  1. Gdy smażę placki przygotuję sos – do śmietany dodaję chrzan i dokładnie mieszam, sos jest gotowy.
Placki ziemniaczane z jabłkami są gotowe podaję je razem z sosem chrzanowym. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Ale ciekawe pomysł z tymi jabłkami. Wypróbuję, bo lubię placki ziemniaczane z cukrem,więc i z jabłkami powinny mi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jabłkami jeszcze nie próbowałam, fajny pomysł:) U mnie dziś ziemniaczane na drożdżach, zapraszam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.