Nowe Przepisy

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Buraczki z Jabłkami i Śmietaną do Obiadu


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i proste w przygotowaniu buraczki z jabłkiem do obiadu . Idealnie nadają się do podania zamiast surówki lub sałatki do obiadu .

Będziemy potrzebować :

800 g buraków
1 duże jabłko (około 300g)
5 płaskich łyżek śmietany
1 łyżkę soku z cytryny
1 łyżkę mąki pszennej
1 łyżkę masła
do smaku sól , cukier

4 łyżki wody do rozmieszania mąki

Link do filmu z przygotowaniem : Buraczków z jabłkami i śmietaną 



Przygotowanie :

Najpierw ugotuję buraki :
  1. Buraki płuczę pod bieżącą wodą , wkładam do garnka zalewam zimną wodą i gotuję około 90 minut do miękkości . Następnie odcedzam przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia .
  2. Wystudzone buraki obieram ze skórki .
Przygotowanie buraczków z jabłkami :
  1. Jabłka obieram ze skórki i trę na tarce o grubych oczkach .
  2. Obrane buraki trę na tarce o grubych oczkach .
  3. Do garnka daję łyżkę masła i roztapiam , do roztopionego masła dodaję buraki , jabłka i dokładnie mieszam , całość duszę około 5 minut .
  4. W międzyczasie do mąki dodaję wodę i mieszam tak żeby nie było grudek , do rozmieszanej mąki z wodą dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam .
  5. Po 5 minutach duszenia buraków z jabłkiem dodaję rozmieszaną śmietanę z mąką , sok z cytryny doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i cukrem (również dwie duże szczypty ) całość dokładnie mieszam i sprawdzam smak jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam .
  6. Garnek pozostawiam na gazie jeszcze przez 5 minut od czasu do czasu mieszając .
Buraczki z jabłkami i śmietaną są gotowe można podawać na ciepło jaki na zimno . Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa




3 komentarze :

  1. Ojejku, jakie pyszne buraczki Babciu. Uwielbiam warzywa z jabłkami.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale najłatwiej buraczki obiera się ciepłe wtedy skórka bardzo dobrze schodzi już pod palcami często nawet noża nie trzeba używać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko OKAY, tylko bardziej smaczne są gdy są zasmażane na maśle z mąką, a nie zaklepywane mąką, polecam :):) Śmietanę na koniec i duuuużo magii :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.