Nowe Przepisy

piątek, 25 lipca 2014

Gulasz z Fasolki Szparagowej


Witam serdecznie
Propozycja na trochę inny gulasz bo z fasolki szparagowej . Jest przepyszny i można go podawać z pieczywem , ryżem lub kaszą gryczaną .

Będziemy potrzebować:

700 g fasolki szparagowej ( żółtej lub zielonej )
500 g dobrej kiełbasy
1 strąk papryki czerwonej
1 strąk papryki żółtej
1 strąk papryki zielonej
1 duża cebula
300 g pomidorów
6 łyżek oliwy lub oleju
5 łyżek śmietany
do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne
(papryki powinno byś w sumie około 700 g)

Link do filmu z przygotowania : Gulaszu z fasolki szparagowej 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję fasolkę szparagową :
  1. Fasolkę szparagową oczyszczam , odcinam końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to je zdejmuję .
  2. Tak oczyszczoną fasolkę kroję na kawałki o długości około 3 cm i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku .
  3. Wrzucam do lekko posolonej gotującej się wody i gotuję około 3 minut .
  4. Następnie odcedzam i przelewam zimną wodą .
Fasolkę mam gotową teraz przygotuję pozostałe składniki gulaszu :
  1. Pomidory obieram ze skórki ( żeby łatwiej schodziła skórka wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą , wrzucając je do miski i zalewając gotującą się wodą ) . Obrane kroję w nie za dużą kostkę .
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  3. Umytą paprykę przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w paseczki o długości około 5 cm .
  4. Kiełbasę obieram ze skórki , przekrawam wzdłuż na pół i kroję w pół plasterki .
Końcowe przygotowanie gulaszu :
Gulasz z fasolki szparagowej można przygotować na dużej patelni lub rondlu .
  1. Najpierw na patelni ( rondlu) z rozgrzanym olejem podduszam cebulę , paprykę , fasolkę przez 15 minut .
  2. Następnie dodaję pomidory i kiełbasę , dokładnie mieszam i przykrywam pokrywką . Całość duszę jeszcze przez około 25 minut .
  3. Po 25 minutach zakręcam gaz dodaję śmietanę doprawiam solą , pieprzem , pieprzem cayenne i dokładnie mieszam . Sprawdzam smak jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam .
Gulasz z fasolki szparagowej jest gotowy można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa







10 komentarzy :

  1. Fajny pomysł na fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj nie udało mi się zamieścić komentarza, może dzisiaj pójdzie lepiej :)
    Zrobiłam tę potrawę i zamierzam robić ją bardzo często. Nie soliłam, kiełbasa podwawelska okazała się wystarczająco słona.Pieprz - szczypta.
    Następnym razem zamiast kiełbasy użyję uduszone wcześniej drobiowe piersi a zimą zamiast świeżych pomidorów dodam krojone pomidory z puszki. Dziękuję za udostępnienie świetnego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że smakowało a przepis się przydał , Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Znowu się dusi :) Tym razem żółta fasolka, ale nadal kiełbasa pod wawelska.
    Przepis przydał się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i danie jest mega pyszne! Tak w pracy wychwaliłam, że dzisiaj tylko przepis drukuję i rozdaję dookoła:) Dzięki za fajny przepis, zagości w moim domu na stałe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dziękuję za miłe słowa i fajnie że smakuje :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. zrobione, zjedzone, smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znowu się dusi :)
    Gdyby ktoś mnie spytał o kulinarny przebój tego lata, odpowiedziałabym, że to właśnie ta potrawa. Warzywa z mięsem ale niedużo mięsa, szybkie, niedrogie a pyszne danie. Dzisiaj zamiast kiełbasy użyłam uduszone piersi kurze. I już dawno nie robię pojedynczej porcji, z podwójnej cześć pakuje do sloikow po dżemie i pasteryzuje. Będzie jak znalazł w razie obiadowej awarii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód na me serce że tak Pani smakuje , a z piersią to dopiero zdrowe i smaczne . I do tego rewelacja z tym pasteryzowaniem na to bym nie wpadła
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Robiałam pychota :)
    A dziś zrobiłam sałetkę z brokuła pomidorów ogórka i jajek

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.