Nowe Przepisy

sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto z bitą śmietaną i jagodami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto z bitą śmietaną i jagodami . Jest proste w wykonaniu a do tego rewelacyjnie smakuje mocno schłodzone.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
na ciasto:
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru kryształ
5 jajek rozdzielone białka od żółtek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na bitą śmietanę:
500 ml śmietany 30%
40 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
9 łyżek stołowych ciepłej wody

na warstwę owocową:
400 g jagód
2 galaretki o smaku owoców leśnych
800 ml gorącej wody

Foremka 24 cm x 24 cm


Link do filmu z przygotowania : Ciasta z bitą śmietaną i jagodami 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję ciasto :
Ciasto można przygotować robotem, mikserem lub w makutrze, w każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama. Ja przygotuję mikserem.
  1. Do miski przekładam żółtka dodaję cukier kryształ i przez chwilę miksuję, tak aby żółtka zbielały. 
  2. Następnie dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując, tak aby składniki się połączyły i powstała jednolita masa.
  1. Następnie ubijam białka na sztywną pianę.
  2. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam (możemy użyć miksera na najwolniejszych obrotach), tak żeby białka połączyły się z ciastem.
  1. Gotowe ciasto przekładam do foremki posmarowanej tłuszczem i wyrównuję.
Pieczenie ciasta - spodu:
  1. Foremkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor, grzanie mam ustawione góra dół, bez używania termoobiegu.
  2. W pierwszych 20 minutach pieczenia ciasta, nie należy otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić wykałaczkę i jak jest sucha po wyjęciu to znaczy że ciasto jest upieczone.

  3. Upieczonego ciasta nie wyjmuję od razu z piekarnika, tylko wyłączam grzanie, uchylam lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiam na około 10 minut do ostygnięcia. Dzięki temu ciasto tak bardzo się nie skurczy, następnie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie galaretki:
  1. Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu z tą różnicą, że używam mniej wody do jej przygotowania: na przykład na opakowaniu pisze że trzeba użyć 500 ml to ja używam 400 ml.
  2. Galaretkę wsypuję do miski zalewam gorącą wodą, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
  3. Gdy galaretka zacznie tężeć zaleję nią warstwę owoców ułożonych na bitej śmietanie.
Przygotowanie bitej śmietany – bitą śmietanę zaczynam przygotowywać gdy ciasto mam zimne:
  1. Dobrze schłodzoną śmietanę wlewam do miski i ubijam mikserem, ubitą śmietanę na chwilkę odstawiam żeby przygotować żelatynę .
  2. Do miseczki wsypuję żelatynę zalewam ją dobrze ciepłą wodą i dokładnie mieszam żeby się rozpuściła, do rozpuszczonej żelatyny dodaję cukier puder i mieszam do rozpuszczenia.
  3. Teraz do wymieszanej żelatyny dodaję około 2 łyżek bitej śmietany i dokładnie mieszam (dzięki temu bita śmietana nie będzie miała grudek).
  1. Tak przygotowaną żelatynę dodaję do ubitej śmietany i jeszcze przez chwilę miksuję na wolnych obrotach (można wymieszać rózgą).
  2. Bitą śmietanę wstawiam na około 15 minut do lodówki.

Po 15 minutach:
  1. Na zimne ciasto (którego nie wyjmowałam z foremki), nakładam przygotowaną bitą śmietanę i równo rozprowadzam.
  2. Ciasto z nałożoną bitą śmietaną wstawiam do lodówki do czasu gdy będzie gotowa galaretka.
Końcowe przygotowanie ciasta z bitą śmietaną i jagodami:
  1. Gdy galaretka jest zimna i zaczyna tężeć, to na warstwę bitej śmietany układam gęsto jagody (wcześniej umyte i osuszone).
  1. Teraz na jagody wylewam tężejącą galaretkę, należy wylewać ją ostrożnie żeby jagody się nie poprzesuwały .
  2. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki żeby galaretka zastygła a ciasto dobrze się schłodziło.
Ciasto z bitą śmietaną i jagodami jest gotowe można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 



6 komentarzy :

  1. ciacho musi być pyszne i lekkie- letnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne, najlepsze ciasta dla mnie są z bitą śmietaną i owocami :) rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo, takie ciasta, to akuracik na pełnię lata, choć nie pogardzę w środku zimy, tak się cieszę,że już są czarne leśne borówki (tak w Małopolsce się je nazywa)
    Uwielbiam z nimi piec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Letnie smakowitości. Wiesz Ewa bardzo mi się podobają efekty jakie osiąga się dzięki jagodom truskawkom i malinom. To takie owoce które ciężko przebić.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czemu akurat cukier kryształ?Czym on różni się od innych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takiego rodzaju ciasta zawsze dodaję zwykły cukier a nie puder

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.