Witam
serdecznie
Przepis
na pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami , jest proste w wykonaniu
i bardzo smaczne i puszyste .
Będziemy potrzebować :
na
ciasto:
400
g mąki pszennej
200
ml letniego mleka
80
g cukru kryształ
80
g roztopionego i przestudzonego masła
25
g drożdży świeżych
2
żółtka
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta
soli
oraz
:
około 500 g truskawek
na
kruszonkę :
4
łyżki mąki pszennej
2
łyżki cukru kryształ
2
łyżki masła
Użyłam
foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po
15 minutach :
- Do rozczynu dodaję: żółtka, mąkę, cukier, otartą skórkę z cytryny, pozostałe mleko, sól i wszystko dokładnie mieszam.
- Gdy składniki ładnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita masa (można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie).
- Następnie miskę z ciastem przykrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem) i
równo rozprowadzam dłonią w blaszce. Dłoń możemy posmarować olejem wtedy łatwiej będzie przełożyć ciasto do foremki.
- Teraz blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na
15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie przygotuję kruszonkę.
Przygotowanie kruszonki :
- Na blat wysypuję mąkę, cukier i masło , składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Końcowe
przygotowanie ciasta :
- Na wyrośnięte ciasto w blaszce układam truskawki jedną koło drugiej (większe truskawki przekrawam na pół)
- Truskawki posypuję kruszonką .
Pieczenie
ciasta drożdżowego z truskawkami :
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
- Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Ciasto
drożdżowe z truskawkami jest gotowe życzę udanych wypieków i
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Mmm, boskie :) Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe z truskawkami to bomba :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Cudownie :) nie ma jak drożdżówka z owocami :) Jak u Babci :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam wyszło super!!! Dziękuje!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńCzy można użyć mrożonych truskawek?
OdpowiedzUsuńTak można , tylko truskawek nie rozmrażam zupełnie , układam je lekko twardawe .
UsuńPani Babciu Ewo zrobiłam właśnie z wiśniami, pachnie znakomicie, wyrosło pięknie:) Jedyne co to w moim piekarniku 45 minut to troszkę za dużo, bo po 40 wyjęłam i mogłoby być jeszcze krócej, no ale to już zależy od piekarnika:) To moje pierwsze ciasto drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis się przydał a ciasto wyszło . Co do długości pieczenia to zależy tak jak Pani napisała od piekarnika.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Przepis fantastyczny. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, zawsze piekłam ciasta z termoobiegiem, więc troszkę się bałam tej "góry-dołu", ale wszystko udało się fantastycznie. Ciasto przepyszne, z tym, że zastąpiłam część truskawek brzoskwiniami z puszki, ponieważ zeżarto mi znaczną część truskawek... I tak się udało! Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)))
OdpowiedzUsuńŻarłoki zjadły truskawki :) Cieszę się że ciasto wyszło i smakowało .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Upiekłam bardzo smaczne, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło mi że ciasto smakowało a przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie
pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe SUPER przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się że smakowało i wyszło
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobione - pyszne ciacho!!!!! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepis fantastyczny, pieklam pierwszy raz placek drozdzowy i wyszedl znakomicie, dalam tylko wiecej kruszonki i smakuje wspaniale. Pozdrawiam i dziekuje.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Blaszka ciasta zniknęła w mgnieniu oka:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje a przepis się przydał, mam nadzieję że blaszka została odnaleziona żeby upiec kolejne ciasto:)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ten przepis pobił ciasto mojej teściowej :D mąż jest w siódmym niebie jak go je :)
OdpowiedzUsuńCo by tu napisać, no po prostu jest mi niezmiernie miło że aż tak to ciasto smakuje i miło mi że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
POLECAM!!! Nie wiem. który raz już zrobiłam to ciasto. Sposób robienia kruszonki absolutnie mistrzowski!!!! Można na legalu gmerać w cieście, córka uwielbia to robić!!
OdpowiedzUsuńJest sezon na rabarbar więc dodaje go do truskawek. Słodko-kwaśna pychota....
Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę że ciasto smakuje a córeczka ma dodatkowo zabawę przy robieniu ciasta, Dziękuję za miły komentarz i Pozdrawiam serdecznie
Usuńz truskawkami juz zrobilem, wyszlo super !!! czy mozna teraz truskawki zastąpić malinami, które są na czasie ? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że ciasto smakowało :) a odnośnie zastąpienia truskawek innymi owcami to niema żadnych przeciwwskazań :) . Ciasto można zrobić z malinami, wiśniami, jagodami, śliwkami itp..
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam, powinna pani dostac Nobla za ten przepis! ciasto wyroslo na 7cm!! jest puszyste ale nie suche- po prostu wspaniale! to moje drugie podejscie-wczesniej korzystalam z przepisu tesciowej, ale nie wyszlo chociaz jej wychodzi super. Dalam sobie jeszcze jedna ostatnia szanse i wyszlo CUDO. Ps zrobilam z poltorej porcji w blaszce 36 cm na 25cm- cale szczescie bo bo chcialabym nim poczestowac pol miasta :)
OdpowiedzUsuńOlalala Nobla, ale mi miło, co tu powiedzieć dziękuję za miłe słowa ale bardziej się cieszę że ciasto smakowało i się udało.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie przygotowuje Pani ciasto, żeby ugościć moją Babcię, która wpada z wizytą. Dziękuję za prowadzenie tego bloga, to jeden z moich ulubionych w sieci, przepisy są przepyszne, filmiki sympatyczne, zawsze wychodzą genialnie i podbijają serca gości. Dziękujemy za dzielenie się kuchennymi mądrościami. Pozdrawiam ciepło ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa
UsuńPozdrawiam serdecznie
Plecek pierwsza klasa ! dziękuję Babciu za tak wspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i miło mi że placek smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Niestety wyszedł mi zakalec dałam truskawki mrożone bo tu wyżej czytalam że można lekko twarde no ale nie wyszło już nigdy nie zrobie z mrozonek. Poczekam na moje truskawki aż urosną świeżutkie i zobaczymy czy wyjdzie
OdpowiedzUsuńPrzykro mi że nie wyszło, mam nadzieję że ze świeżymi truskawkami się uda
UsuńPozdrawiam serdecznie
Babciu, jesteś wspaniała ! To ciasto podbiło serca mojej rodziny i ... TEŚCIOWEJ ! Dziękuję za ten wspaniały przepis. Moc uścisków ! 😘
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że smakowało wszystkim a szczególnie Teściowej
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pani Ewo, dzisiaj trafiłam na pani bloga i już wiem, że go nie opuszczę- ciekawe przepisy ilustrowane filmikiem - super! Dzisiaj zainteresowałam się ciastem drożdżowym ( jutro wypiek). W związku z tym mam pytanie, jak pani wykorzystuje białka, które nie biorą udziału:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo dziękuję za miły komentarz, mam nadzieje że dania przygotowane z moich przepisów będą smakować.
UsuńOdnośnie białek to można zamrozić i gdy się nazbiera więcej to można przygotować na przykład beziki
Pozdrawiam serdecznie
Pani Ewo,jestem szczęśliwa ze znalazłam Pani bloga :-* Czy można drożdzówkę zrobić ze świeżymi jagodami?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jest mi bardzo miło że trafiła Pani na mojego bloga i przepisy się podobają. Tak można dodać inne owoce jagody, śliwki, wiśnie itp..
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥
jesliprzetne truskawki na polowki bo sa duze jaka strona klade na ciast i nie wiem co zle zrobilam ale musialam wyrobic reka. Bardzo dziekuje za przepis nie potrafie piec ale sprobuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jeżeli przekrawam na pół to układam truskawki przecięciem do góry. To dziwne że musiała Pani wyrabiać ręką, może za dużo mąki Pani dodała lub mąka była wyjątkowo sucha. To ciasto robiłam dziesiątki razy i zawsze wychodziło mi takie jak na filmiku.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ciasto wyszło super tylko mam pytanko czy pani wyciąga drożdżówkę z piekarnika od razu po upieczeniu czy ciasto zostaje na troche w piekarniku, moje wyszło idealne ale niestety tuż po wyciągnięciu mi opadło, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wyjmuję od razu z piekarnika po upieczeniu, a jeżeli ciasto Pani opadło, to najprawdopodobniej było delikatnie niedopieczone, jeżeli nie jesteśmy pewni czy już jest upieczone to lepiej piec je 2-3 minuty dłużej.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥