Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne udka
w sosie pieczarkowym .
Będziemy potrzebować :
4 udka lub 5-6 pałek
500 g pieczarek
1 średnia cebula
5 łyżek śmietany
1/3 szklanki oleju (80 ml)
1/2 pęczka natki pietruszki
przyprawy:
1 łyżeczkę tymianku
1 łyżeczkę papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2/3 łyżeczki chili
sól do smaku
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję udka :
- Udka (pałki) dokładnie myję i osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką )
- Teraz w miseczce zasypuję je przyprawami i dużą szczypta soli i dodaję około 1/3 oleju
- udka obtaczam w przyprawach tak żeby całe były nimi pokryte i odstawiam miseczkę na czas przygotowania pozostałych składników .
Przygotowanie pozostałych składników:
- Cebulę kroję w drobną kostkę
- Umyte i osączone pieczarki kroję w nie za duże kawałki (w cienkie pół plasterki , paseczki )
- Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną cebulę przez 5 minut
- następnie dodaję do cebuli pokrojone pieczarki i całość smażę jeszcze przez około 6 minut
- Tak przygotowane pieczarki z cebulą odstawiam na czas smażenia udek
Końcowe przygotowanie udek z sosem
pieczarkowym :
- Udka (pałki ) obsmażam na patelni na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor
- Gdy udka mam już obsmażone dodaję do nich pieczarki z cebulą i duszę całość pod przykryciem do miękkości mięsa (około 25 minut)
- Następnie zakręcam gaz , dodaję śmietanę i dokładnie wszystko razem mieszam , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem .
- Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam i posypuję nią udka na talerzu przed podaniem .
Udka w sosie pieczarkowym są gotowe
można podawać z kaszą gryczaną , ziemniakami lub pieczywem .
Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Lubię pieczarki i wszystko co je zawiera, ale mój syn już nie. I jak chcę zaszaleć, jemu muszę coś innego...
OdpowiedzUsuń