Nowe Przepisy

sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto z Bitą Śmietaną i Jagodami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto z bitą śmietaną i jagodami . Jest proste w wykonaniu a do tego rewelacyjnie smakuje mocno schłodzone .


Będziemy potrzebować :

na ciasto:
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru kryształ
5 jajek rozdzielone białka od żółtek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na bitą śmietanę :
500 ml śmietany 30%
40 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
9 łyżek stołowych ciepłej wody

na warstwę owocową :
400 g jagód
2 galaretki o smaku owoców leśnych
800 ml gorącej wody

Foremka 24 cm x 24 cm

Link do filmu z przygotowania : Ciasta z bitą śmietaną i jagodami 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto :
Ciasto można przygotować robotem , mikserem lub w makutrze w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama. Ja przygotuję mikserem .
  1. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier kryształ i miksuję na puszystą masę .
  2. Do zmiksowanych żółtek z cukrem dodaję proszek do pieczenia , szczyptę soli i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując .
  3. Gdy składniki ładnie się połączą na jednolitą masę , miskę z ciastem na chwilę odstawiam aby ubić białka.
  4. Białka wlewam do miski i ubijam na sztywną pianę
  5. Tak ubite dodaję do ciasta i wszystko razem delikatnie mieszam tak żeby białka połączyły się z ciastem
  6. Teraz ciasto przekładam do foremki wcześniej wysmarowanej dokładnie tłuszczem i wyrównuję łopatką górę .
Pieczenie ciasta :
  1. Foremkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor , w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
  2. W pierwszych 20 minutach pieczenia ciasta nie należy otwierać piekarnika żeby ciasto nie opadło . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić wykałaczkę i jak jest sucha po wyjęciu to znaczy że ciasto jest upieczone .
  3. Po upieczeniu ciasta nie wyjmuję go od razu z piekarnika tylko wyłączam grzanie , uchylam lekko piekarnik i pozostawiam na około 10 minut do ostygnięcia . Dzięki temu ciasto tak bardzo się nie skurczy :) Następnie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia .

Przygotowanie galaretki :
  1. Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu z tym, że używam mniej wody do jej przygotowania : na przykład na opakowaniu pisze że trzeba użyć 500 ml to ja używam 400 ml .
  2. Galaretkę wsypuję do miski zalewam gorącą wodą dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia
  3. Gdy galaretka zacznie tężeć zaleję nią warstwę owoców ułożonych na bitej śmietanie .

Przygotowanie bitej śmietany – bitą śmietanę zaczynam przygotowywać gdy ciasto mam zimne :
  1. Śmietanę wlewam do miski i ubijam mikserem , ubitą śmietanę na chwilkę odstawiam żeby przygotować żelatynę .
  2. Do miseczki wsypuję żelatynę zalewam ją dobrze ciepłą wodą i dokładnie mieszam żeby się rozpuściła
  3. do rozpuszczonej żelatyny dodaję cukier puder i mieszam do rozpuszczenia
  4. Teraz do wymieszanej żelatyny dodaję około 2 łyżek bitej śmietany i dokładnie mieszam ( dzięki temu bita śmietana nie będzie miała grudek )
  5. Tak przygotowaną żelatynę dodaję do ubitej śmietany i jeszcze przez chwilę miksuję na wolnych obrotach ( można wymieszać rózgą )
  6. Bitą śmietanę wstawiam na około 15 minut do lodówki .

Po 15 minutach :
  1. Na zimne ciasto ( którego nie wyjmowałam z foremki ) nakładam przygotowaną bitą śmietanę i równo rozprowadzam.
  2. Ciasto z nałożoną bitą śmietaną wstawiam do lodówki do czasu gdy będzie gotowa galaretka .

Końcowe przygotowanie ciasta z bitą śmietaną i jagodami :
  1. Gdy galaretka jest zimna i zaczyna tężeć ( dokładnie widać na filmie jaką ma konsystencje) ,
  2. na warstwę bitej śmietany układam gęsto jagody ( wcześniej umyte i odsączone)
  3. Teraz na jagody wylewam tężejącą galaretkę , należy wylewać ją ostrożnie żeby jagody się nie poprzesuwały .
  4. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki żeby galaretka zastygła a ciasto dobrze się schłodziło .
Ciasto z bitą śmietaną i jagodami jest gotowe można podawać Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 








6 komentarzy :

  1. ciacho musi być pyszne i lekkie- letnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne, najlepsze ciasta dla mnie są z bitą śmietaną i owocami :) rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo, takie ciasta, to akuracik na pełnię lata, choć nie pogardzę w środku zimy, tak się cieszę,że już są czarne leśne borówki (tak w Małopolsce się je nazywa)
    Uwielbiam z nimi piec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Letnie smakowitości. Wiesz Ewa bardzo mi się podobają efekty jakie osiąga się dzięki jagodom truskawkom i malinom. To takie owoce które ciężko przebić.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czemu akurat cukier kryształ?Czym on różni się od innych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takiego rodzaju ciasta zawsze dodaję zwykły cukier a nie puder

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.