Nowe Przepisy

wtorek, 17 czerwca 2014

Ciasto Drożdżowe z Truskawkami

puszyste drożdżowe z truskawkami
Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami , jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne i puszyste .

Będziemy potrzebować :

na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
80 g roztopionego i przestudzonego masła
25 g drożdży świeżych
2 żółtka
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
oraz :
około 500 g truskawek

na kruszonkę :
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła

Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm


Link do filmu z przygotowania: Ciasto drożdżowe z Truskawkami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję: żółtka, mąkę, cukier, otartą skórkę z cytryny, pozostałe mleko, sól i wszystko dokładnie mieszam.

  2. Gdy składniki ładnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita masa (można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie).
  3. Następnie miskę z ciastem przykrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.
    Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.


  4. Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce. Dłoń możemy posmarować olejem wtedy łatwiej będzie przełożyć ciasto do foremki. 
  5. Teraz blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie przygotuję kruszonkę.


Przygotowanie kruszonki :
  1. Na blat wysypuję mąkę, cukier i masło , składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciasta :
  1. Na wyrośnięte ciasto w blaszce układam truskawki jedną koło drugiej (większe truskawki przekrawam na pół)
  2. Truskawki posypuję kruszonką .
Pieczenie ciasta drożdżowego z truskawkami :
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

  2. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
  3. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe z truskawkami jest gotowe życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







45 komentarzy :

  1. Mmm, boskie :) Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto drożdżowe z truskawkami to bomba :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie :) nie ma jak drożdżówka z owocami :) Jak u Babci :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam wyszło super!!! Dziękuje!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć mrożonych truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można , tylko truskawek nie rozmrażam zupełnie , układam je lekko twardawe .

      Usuń
  6. Pani Babciu Ewo zrobiłam właśnie z wiśniami, pachnie znakomicie, wyrosło pięknie:) Jedyne co to w moim piekarniku 45 minut to troszkę za dużo, bo po 40 wyjęłam i mogłoby być jeszcze krócej, no ale to już zależy od piekarnika:) To moje pierwsze ciasto drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis się przydał a ciasto wyszło . Co do długości pieczenia to zależy tak jak Pani napisała od piekarnika.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Przepis fantastyczny. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, zawsze piekłam ciasta z termoobiegiem, więc troszkę się bałam tej "góry-dołu", ale wszystko udało się fantastycznie. Ciasto przepyszne, z tym, że zastąpiłam część truskawek brzoskwiniami z puszki, ponieważ zeżarto mi znaczną część truskawek... I tak się udało! Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żarłoki zjadły truskawki :) Cieszę się że ciasto wyszło i smakowało .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Upiekłam bardzo smaczne, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że ciasto smakowało a przepis się przydał .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe SUPER przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się że smakowało i wyszło
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Zrobione - pyszne ciacho!!!!! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis fantastyczny, pieklam pierwszy raz placek drozdzowy i wyszedl znakomicie, dalam tylko wiecej kruszonki i smakuje wspaniale. Pozdrawiam i dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne! Blaszka ciasta zniknęła w mgnieniu oka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje a przepis się przydał, mam nadzieję że blaszka została odnaleziona żeby upiec kolejne ciasto:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. Ten przepis pobił ciasto mojej teściowej :D mąż jest w siódmym niebie jak go je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co by tu napisać, no po prostu jest mi niezmiernie miło że aż tak to ciasto smakuje i miło mi że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. POLECAM!!! Nie wiem. który raz już zrobiłam to ciasto. Sposób robienia kruszonki absolutnie mistrzowski!!!! Można na legalu gmerać w cieście, córka uwielbia to robić!!
    Jest sezon na rabarbar więc dodaje go do truskawek. Słodko-kwaśna pychota....
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że ciasto smakuje a córeczka ma dodatkowo zabawę przy robieniu ciasta, Dziękuję za miły komentarz i Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. z truskawkami juz zrobilem, wyszlo super !!! czy mozna teraz truskawki zastąpić malinami, które są na czasie ? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że ciasto smakowało :) a odnośnie zastąpienia truskawek innymi owcami to niema żadnych przeciwwskazań :) . Ciasto można zrobić z malinami, wiśniami, jagodami, śliwkami itp..
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. Witam, powinna pani dostac Nobla za ten przepis! ciasto wyroslo na 7cm!! jest puszyste ale nie suche- po prostu wspaniale! to moje drugie podejscie-wczesniej korzystalam z przepisu tesciowej, ale nie wyszlo chociaz jej wychodzi super. Dalam sobie jeszcze jedna ostatnia szanse i wyszlo CUDO. Ps zrobilam z poltorej porcji w blaszce 36 cm na 25cm- cale szczescie bo bo chcialabym nim poczestowac pol miasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olalala Nobla, ale mi miło, co tu powiedzieć dziękuję za miłe słowa ale bardziej się cieszę że ciasto smakowało i się udało.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  18. Właśnie przygotowuje Pani ciasto, żeby ugościć moją Babcię, która wpada z wizytą. Dziękuję za prowadzenie tego bloga, to jeden z moich ulubionych w sieci, przepisy są przepyszne, filmiki sympatyczne, zawsze wychodzą genialnie i podbijają serca gości. Dziękujemy za dzielenie się kuchennymi mądrościami. Pozdrawiam ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Plecek pierwsza klasa ! dziękuję Babciu za tak wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i miło mi że placek smakował.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  20. Niestety wyszedł mi zakalec dałam truskawki mrożone bo tu wyżej czytalam że można lekko twarde no ale nie wyszło już nigdy nie zrobie z mrozonek. Poczekam na moje truskawki aż urosną świeżutkie i zobaczymy czy wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi że nie wyszło, mam nadzieję że ze świeżymi truskawkami się uda
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. Babciu, jesteś wspaniała ! To ciasto podbiło serca mojej rodziny i ... TEŚCIOWEJ ! Dziękuję za ten wspaniały przepis. Moc uścisków ! 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że smakowało wszystkim a szczególnie Teściowej
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  22. Pani Ewo, dzisiaj trafiłam na pani bloga i już wiem, że go nie opuszczę- ciekawe przepisy ilustrowane filmikiem - super! Dzisiaj zainteresowałam się ciastem drożdżowym ( jutro wypiek). W związku z tym mam pytanie, jak pani wykorzystuje białka, które nie biorą udziału:-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz, mam nadzieje że dania przygotowane z moich przepisów będą smakować.
      Odnośnie białek to można zamrozić i gdy się nazbiera więcej to można przygotować na przykład beziki
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  23. Pani Ewo,jestem szczęśliwa ze znalazłam Pani bloga :-* Czy można drożdzówkę zrobić ze świeżymi jagodami?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło że trafiła Pani na mojego bloga i przepisy się podobają. Tak można dodać inne owoce jagody, śliwki, wiśnie itp..
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥

      Usuń
  24. jesliprzetne truskawki na polowki bo sa duze jaka strona klade na ciast i nie wiem co zle zrobilam ale musialam wyrobic reka. Bardzo dziekuje za przepis nie potrafie piec ale sprobuje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli przekrawam na pół to układam truskawki przecięciem do góry. To dziwne że musiała Pani wyrabiać ręką, może za dużo mąki Pani dodała lub mąka była wyjątkowo sucha. To ciasto robiłam dziesiątki razy i zawsze wychodziło mi takie jak na filmiku.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  25. Ciasto wyszło super tylko mam pytanko czy pani wyciąga drożdżówkę z piekarnika od razu po upieczeniu czy ciasto zostaje na troche w piekarniku, moje wyszło idealne ale niestety tuż po wyciągnięciu mi opadło, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wyjmuję od razu z piekarnika po upieczeniu, a jeżeli ciasto Pani opadło, to najprawdopodobniej było delikatnie niedopieczone, jeżeli nie jesteśmy pewni czy już jest upieczone to lepiej piec je 2-3 minuty dłużej.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.